Vi kom fram till byn Kapsali på Kythera-ön efter en fin segling i ganska starka vindar, men då det var slör (snett bakifrån) så var det inget problem. Kapsali är mycket skyddat och deras stads-kaj är hur fin som helst – dessutom gratis! Vi var enda båten och kunde därmed lägga oss längs med kajen. Detta gör att vi inte behöver kasta något ankare, det är alltid en risk för problem om det blåser upp … vi var mycket glada för det.

Grekland är ju mycket bergigt och så även Kythera. Vi promenerade till en fästning som har storslagen utsikt över trakten. Det går inte att undvika gamla stenar i Grekland …. Vi fortsatte till St John’s kapell som är inhugget i klippan, tyvärr visade det sig vara stängt när vi väl kom fram.

Kapsali från fästningen

60 sjömil till Kreta gjorde att vi gick upp tidigt för att kunna komma i hamn i dagsljus. I början var vindarna inte så bra för oss men efter ett tag ordnade det sig och vi seglade hela vägen till Chania, som är Kreta’s näst största stad. Här finns en stadskaj som kostar 7.5 € om dagen – den första natten räknas alltså dubbelt då man ju har varit här 2 dagar …

Vi fick förtöja om 3 gånger eftersom hamnkaptenen och sjöpolisen hade litet olika åsikter om var vi skulle ligga. Den grekiska premiärministern skulle hålla tal precis intill och säkerhetspådraget var därmed stort.

Vi hyrde en bil – billigt så här utanför turist-säsongen – och har åkt runt på Kreta med Päivi’s syster, som också semestrar här. Bland annat har vi sett världens äldsta levande träd, ett olivträd som tros vara mellan 3000-5000 år gammalt! Vidare har vi sett ruiner efter flera stads-stater som det fanns många av på Kreta och självfallet Knossos, där Minoerna höll hus. Den grekiska mytologin om Minotaurus ska ha utspelats i Knossos och läser man på mytologin så gick det livat till – gudarna hade ihop det med varandra, diverse djur och förbannade varandra på löpande band.

Äldsta olivträdet
Knossos

Det skulle blåsa upp ordentligt och så gjorde det också igår. Med hjälp av grann-båtens jolle (20 hk motor – jag vill ha en sådan!) kunde vi lägga ut ett ankare till och hjälpa en fransk båt med samma sak. Natten blev sedan lugnare än förväntat och det har vi ingenting emot.

Päivi började hosta och snörvla häromdagen och var osäker på om det var allergi eller förkylning. Tyvärr visade det sig vara varken eller, utan vi har bägge fått Covid! Ott hade det ju för 2 år sedan (och fick tillbringa en vecka på sjukhus då) och vi har bägge 4 vaccinationer men den sjukdomen är lurig. Det känns mest som en förkylning och vi är på bättringsvägen men vi kommer inte att fortsätta seglatsen innan vi mår bättre.

Trots detta går det ingen nöd på oss.