Det går i princip inte att göra resan utan att tänka på el. Även om nu Columbus tog sig över Atlanten utan el, GPS och en massa andra finesser så är vi idag beroende av en hel del elektriska apparater för komfort och säkerhet.
Autopilot, kartplotter, GPS m fl för navigation och kylskåp, belysning, länspumpar m fl för komfort.
Vi vet att TuSan drar ungefär 11 Ah under vanlig seglats med autopilot, kylskåp etc. i drift. När vi har sommarseglat några timmar om dagen och sedan legat i hamn (utan autopilot men med kylskåp etc) har TuSan dragit i runda slängar 100 Ah om dagen. Eftersom vi I TEORI har 440 Ah (2 x 220 Ah batterier) så borde det räcka för 4 dagar, men så är ju inte fallet. Del är det svårt / dyrt att ladda batterier till 100% eftersom laddtiden varierar inverterad proportionerligt till laddgraden – på enkel svenska, ett tomt batteri laddar snabbt i början men tar evig tid på sig att fylla de sista procenten upp till 100%. Dessutom kan man inte tömma batteriet helt och hållet utan att det (kan) ta skada.
Så av teoretiska 440 AH kan vi i praktiken kanske använda 300 Ah, alltså ligga någonstans mellan 20% – 85% av batteriernas laddstatus. Under långfärd kan vi ju segla upp till 24 timmar om dygnet och då drar TuSan ca 250 Ah – alltså räcker batterierna ca ett dygn. Vi behöver tillverka el.
Visste ni att ett TOMT batteri visar 12.0 V och ett FULLT batteri visar 12.9 V? Våra kylskåp har en finess som gör att de stänger av kylning vid 12.3 V för att skydda batteriet. Enbart detta gör ju att vi MÅSTE ligga >12.3 V i batterierna hela tiden.
Så hur tillverkas el? Här finns ingen mirakellösning som fungerar för alla i alla lägen. Tvärtemot, det gäller att ha några olika lösningar som alla fungerar på sitt sätt och som kan komplettera varandra, speciellt om någon av dem faller bort pga. defekt eller omständigheter.
TuSan har en dieselmotor för att driva propellern (smart, va?) och denna har också en generator som laddar batterier när motorn går. Vi har monterat en STERLING laddregulator som styr laddprocessen (kom ihåg, mycket kräm till tomma batterier, litet till fulla) så optimalt som möjligt. Så när motorn går så laddas batterierna. Men nu är ju TuSan en (motor) SEGLARE så att använda motorn är inte det bästa sättet att ladda batterierna på.
In kommer dieselmotor nummer 2 – en dieselgenerator som bara gör en sak: Den skapar 220 V som finurligt nog går till batteriladdaren – ett alternativ till landström. På så sätt kan man också driva större elapparater ombord på TuSan (dammsugare, borrmaskin, …). Generatorn drar ca 0,1 l diesel i timmen så den är redan mycket bättre på att ladda batterier än huvudmotorn. Men den rackar’n drar ju diesel och låter så det är inte heller den perfekta lösningen.
Då tittar vi på Watt&Sea – en släpgenerator! Ser ut nästan som en utombordsmotor men den skapar el av bara farten – när man seglar. I farter >5 knop ska det vara ca 8-10 Ah och det låter ju fint. Ett bra tillskott men när båten gungar på vågorna (vilket den gör, det hör liksom till) så varierar vattnets fart över propellern så laddningen varierar också. Nackdelen med Watt&Sea prylen är att man måste ta den upp&ner, den ska inte vara i vattnet när man kör för motor så den är inte perfekt för korta dagstripper men förhoppningsvis helt underbar på längre etapper. Men den har en nackdel till – båten måste röra sig genom vattnet så om man ligger på svaj i en fin vik gör den absolut ingen nytta alls!
Nästa pryl är alltså solceller. TuSan har idag 2 x 50W och de hjälper till, men det är så litet att man i första hand kan använda dem för att hålla batterierna laddade när man är borta från båten. Vi ska skaffa fler solceller men för att de skulle räcka till vårt behov borde båten i princip vara täckt av solceller, vilket inte är realistiskt. Här kommer min fina konceptidé, patent borde kunna tas på idéer så att andra tar fram lösningen … nämligen solcells-seglet! Stor yta och dessa solcells-segel ska alltså vara lätta, flexibla, stryktåliga och självfallet billiga. Framtiden får visa hur / när detta kommer …
Vi funderar på en vindgenerator också. Ett litet vindkraftverk som alstrar ström när det blåser. Låter perfekt MEN det blåser inte alltid och vid t ex atlantsegling väljer man gärna rätt säsong med passadvindar i slör, vilket ger medvind … och då blir vinden svagare eftersom båten ju seglar med vinden. Vindgenerator är alltså bra men inte heller en universallösning.
Svaret blir alltså att kombinera alla källor och för TuSan’s del lär det (på längre etapper) vara släpgenerator + solceller + (vindkraftverk) + dieselgenerator i den ordningen.
Vi återkommer under färden med en el-analys!
Här en schema över TuSan’s elförsörjning så som den ser ut idag:
Man ser vilka produkter som är installerade. De svaga punkterna är delvis uppenbara, delvis syns de inte. Det uppenbara är att vi har för litet solceller – det behöver kompletteras ganska rejält. Det som inte syns är att de 2 x 220 Ah batterierna i princip är slut och behöver bytas ut. Det kommer mycket ny teknik så det ska bli intressant att se vad det blir för nyheter …..