Det har gått några dagar och vi har kommit långt. Efter en lugn natt i Nidri handlade vi litet och satte sedan seglen på plats, varefter vi kastade loss med kurs på Fiskardo-byn. I början hade vi ingen vind så det fick bli motorgång men efter en stund blåste det upp precis lagom och vi fick en fin seglats till Fiskardo.

Fiskardo är en liten pittoresk by som klarade sig ganska bra från den stora jordbävningen som drabbade området 1953. Därmed är den en populär turistattraktion. Många kommentarer på sociala medier visar att sommarmånaderna är det mycket fullt här! Nu kom vi ju i början av april och det var i princip tomt – 4/5 andra båtar så vi hade inget problem med att förtöja mot stadskajen. Ingen kom för att ta betalt, å andra sidan vara alla restauranger stängda för säsongen (förutom en sallads/våffel-bar).

Fiskardo

Efter ännu en lugn natt kastade vi loss vid 9:30 tiden med kurs söderut mot ön Zakynthos. Återigen ingen vind i början men framåt eftermiddagen blåste det upp så vi kunde segla sista biten. Detta är ett ganska typiskt vind-mönster för den delen av Grekland.

Vi la oss vid stadskajen i huvudorten som heter Zakynthos, precis som ön. Här hade vi läst på i appen Navily (för båtfolk) att det finns lokala service-personer som möter upp och gärna tar betalt för gästhamnen – det är bara det att de tar 30-40 € när hamnkontoret tar 5-6 €. Vilket de inte säger utan försöker få en att tro att de är hamnkontorets representanter. Snacka om service-avgift …

Precis så skedde så vi tackade hövligt men bestämt nej och sa att vi tar det med hamnkontoret på kreditkort. Ingen tjafs med det.

Orten är relativt stor och därmed välbefolkad. Restauranger (inte alla) var öppna och den lokala befolkningen promenerar – eller kör sina bilar/motorcyklar – längs kajen såsom kvällsnöje. Dessutom hade den lokala (ortodoxa?) kyrkan kvällsföreställning medelst högtalare som dånade över hela området – påminde mest om en muslimsk muezzin’s kvälls-böneutrop. Då byggnaden var försedd med kors (i neon) uteslöt vi muslimerna trots allt. De höll på i flera timmar men slutade vid 21-tiden.

Det finns säkert mycket av intresse även här men vi fortsatte nästa morgon mot Katakolon, som ligger på västra Peloponnes-ön (som är den stora södra ön i Grekland). Katakolon utmärker sig genom att vara närmaste hamn till Olympia, där de antika olympiska spelen hölls.

Päivi’s systersöner med sambos och barn skulle besöka Olympia samtidigt och vi hade bestämt träff. Med hjälp av en lokal hyrbil körde vi de 38km till Olympia och besökte Arkimedes-museet, arkeologiska museet, olympiska museet och utgrävningarna/byggnaderna. Mycket intressant och givande, helt klart värt resan dit. Vädret var med oss för det mesta men det blev några störtskurar, som tur medan vi var inne på museerna.

Olympia
Olympia

Tillbaka i Katakolon fixade vi litet ombord (det finns alltid att fixa på en båt) och planerade för nästa etapp. Vindarna tilltar och vänder litet hit och dit så vi får väl se vart det bär hän – men just nu tror vi på att segla till Pylos-viken imorgon.

Det går ingen nöd på oss.

Sockel till Nike-statyn (som saknas)