Idag är onsdagen den 29 mars 2023. På lördag, 1 april, flyger vi (Päivi, Ott och Buster) till Aten och turistar där några dagar innan vi fortsätter till TuSan, som ju ligger på land i Preveza (nordvästra Grekland).

Förhoppningsvis har hon då fått sin nya bottenfärg (Coppercoat). Vi har några fix som måste till innan hon sjösätts – en solenoidswitch till aktre ankarspelet ska på plats, diverse offeranoder ska monteras och skrovet ska rengöras/poleras.

Offeranoder? Ingen hednisk båt-ritual från vikingatiden utan diverse bitar i zink som monteras på lämpligt ställe för att offras i saltvattnet. Zink är den minst ädla metallen och enligt vetenskapen blir det då den som löser upp sig när olika metaller kommer i kontakt med varandra i (salt) vatten. Alltså t ex brons och rostfritt stål i propellern med sin axel. Bra att ha kvar dessa.

Fredag 7 april ska TuSan sjösättas enligt planerna och sedan hägrar nästan 2 månader till sjöss. Vi kommer att gå ganska snabbt söderut mot Kreta, där Päivi’s syster kommer att vara i slutet på april. Vidare sedan mot de sydöstra öarna i Grekland innan vi drar oss upp till Aten i mitten på maj, då några goda vänner ska besöka oss i en vecka. Vi ska segla med dem och ser fram emot det.

I slutet på maj / början på juni är det sedan dags att lämna TuSan för att återvända till Sverige och sommaren med MySan i Stockholms skärgård.

Det blir självfallet löpande inlägg i bloggen igen.

Det går även nu ingen nöd på oss.