Vi lÀmnar Valletta mÄndag morgon 2 maj. Vind och vÀder-prognoserna tyder pÄ bra vindar i början men svagare sedan och sÄ blev det ocksÄ. Vi kunde segla med bra fart i ca. 8 timmar men sedan dog vinden och vi fick gÄ större delen av vÄgen (inte vÀgen, vÀl?) till Grekland för motor.

Motorn för full fart gÄr pÄ 3400 varv, drar 9 liter diesel i timmen och vi gÄr 7 knop (=7 sjömil i timmen, = ca.13 km/h). GÄr man med 1500 varv gÄr vi i knappt 5 knop och drar under 3 liter diesel i timmen. SjÀlvfallet vÀljer vi det senare alternativet för brÄttom har vi inte.

En rÀtt hÀndelselös resa, alltsÄ. Vi ser ett antal sköldpaddor men delfinerna lyser med sin frÄnvaro. Vi fÄr besök av en liten fÄgel som sÀtter sig pÄ dÀck. Vi kastar litet brödsmulor och stÀller fram vatten och fÄgeln Àter och dricker, vilar en stund och flyger vidare. Ser ut som nÄgon sorts sparv, alltsÄ ingen sjöfÄgel men vi var minst 100 km frÄn land! Inte undra pÄ att den ville vila.

Fripassagerare

En stund senare kommer en annan (eller samma?) fÄgel och flyger in i kabinen, sÀtter sig pÄ inredningen och tillbringar sedan hela natten sovandes (med huvudet under vingen) hos oss för att sedan flyga vidare pÄ morgonen.

Efter tre dygn kommer vi fram till orten Argostoli pĂ„ ön Kefalonia. DĂ€r finns en inklarerings-station för Grekland vilket man behöver göra, trots Schengen. Det hela gĂ„r smidigt, förutom det vanliga (bĂ„tpapper, försĂ€kring osv) skulle man visa att den grekiska bĂ„tskatten Ă€r betald (ca 1000kr/mĂ„n för TuSan’s storlek) samt betala en engĂ„ngs-avgift pĂ„ 15€. För första gĂ„ngen var det ingen frĂ„ga om Covid-vaccinering!

Vi förtöjer vid stads-kajen dĂ€r det fanns gott om plats. I Grekland finns det ofta stads-kajer dĂ€r man kan förtöja för en billig peng, i Argostoli var det 15€ plus 5€ om man ville ha vatten (vattnet var en engĂ„ngs-avgift Ă€ven om man skulle stanna flera dagar). Landström fanns inte Ă€nnu, man har dragit fram rör för ledningarna men inte fĂ€rdigstĂ€llt installationerna pĂ„ flera Ă„r.

Argostoli stadskaj

Hela Kefalonia-ön drabbades av en svĂ„r jordbĂ€vning 1953 och dĂ€rmed Ă€r byggnaderna i byn ganska nya. Det Ă€r rent och trevligt men med en touch av turistort trots allt. Inte det dĂ€r ’typiska’ grekiska man har sett pĂ„ TV. Vi kommer nog att hitta sĂ„dant ocksĂ„ framöver.

Vi handlar mat vilket gÄr förvÄnansvÀrt bra, Àven om allt stÄr pÄ grekiska. Matvarorna ser ju likadant ut och de flesta har bild pÄ sig. Middag pÄ en trevlig restaurang bestÄnd av musslor i vitt vin/dill/citron sÄs och rÀkor i feta/tomat/ost-sÄs. Till det ett lokalt vin som serveras i en kopparkanna som verkar vara typisk, vi fÄr forska mera i detta.

Middag

NĂ€sta dag fortsĂ€tter resan och vi seglar (för det mesta) norrut till en vik pĂ„ Kefalonia’s nordvĂ€st-sida. SjĂ€lvfallet har vi en Grekland-guide för bĂ„tfolk som beskriver hamnar, vikar osv. och denna vik verkar vara trevlig. Det finns idag ocksĂ„ en mĂ€ngd appar och internet-sidor för bĂ„tfolket, bl. a. ’Navily’ som ocksĂ„ den tipsar om viken.

VĂ€l framme hittar vi svenska bĂ„ten ’Hippolyta’ med ett ungt par, Paula och Patrik. Vi bjuder dem till oss pĂ„ ett glas vin och de tar med sig sin hund Aileen. Trevligt att utbyta erfarenheter och att se att Ă€ven yngre kan ta ledigt ett Ă„r för att segla drömmen.

NĂ€sta etapp blir att runda Kefalanoia’s norra sida och gĂ„ till Ithaca, ön som var Odysseus hem (han med bĂ„t-Ă€ventyren för 2600 Ă„r sedan). Vi har vĂ€ldigt variabla vindar och upplever allt mellan stiltje (motorgĂ„ng) till vindar över 12 m/s vilket medför att reva segel.

Ithaca, Odysseus hem.

PĂ„ Ithaca’s östra sida finns flera vikar och vi stĂ€mt trĂ€ff med finska ’Relax’ och svenska ’Baravara’. Vi har inte trĂ€ffat deras besĂ€ttningar (Tuula, Pekka samt Ingela och Lars) förut men haft kontakt via internet och gemensamma vĂ€nner och kontakter.

Kefalonia till Ithaca

Otroligt trevlig (och blöt) kvÀll med dem, vi ligger i en naturskön vik och umgÄs med trevliga mÀnniskor.

Det gÄr ingen nöd pÄ oss.