29 april …. Ott fyller år och vi vaknar efter en lugn natt. Målet för dagen är huvudstaden Valletta och vi bör kunna segla större delen.

Trodde vi, ja.

Efter att ha seglat en stund, kanske 1/4 vägen, mojnade vinden och istället tilltog vågorna så det blev motorgång till Valletta, komplett med stopp i bränslematningen från babords tank. Som vanligt. Morr.

Byta tank och sen är vi i Valletta Grand Harbor Marina. Trevligt men dyrt – 105 € per natt. Det visste vi i förväg men i alla fall …. Morr.

Valletta är 3 städer/delar runt en stor, skyddad hamnvik. Inte undra på att olika härskare har härjat här de senaste 500 åren. Vi tar en färja över till centrala Valletta och turistar, bl. a. en 5D bio som med 3D bild, rörliga fåtöljer, fläktar och vattenstänk (!) ger en 30 minuters sammanfattning av Maltas vilda historia.

På kvällen blir det middag med BBQ spareribs och vi får en för-aning om den pågående fyrverkeri-festivalen. Självklart, Ott fyller ju år.

Lördag 30.4 (valborg & Svenska kungens födelsedag) blir mera turistande (bl.a War Room där man ledde insatser under WW2) men vi får reda på att hamnen stängs av kl 15 pga. fyrverkeri-festivalen så färjan tillbaka går sista gången 14.45. Oops – men vi fixar det. Våra båtvänner Melissa och Chris hör av sig och bjuder på middag med fyrverkeri på sin katamaran. Litet svårt att ta sig dit pga. stängd hamn men det ordnar sig och vi får en underbar kväll med vänner och show.

Fyrverkerifestival

Idag söndag 1 maj hade vi tänkt börja segla till Grekland men vädret gör så att det får bli imorgon.

Det går ingen nöd på oss.

https://www.noforeignland.com/boat/6331294935941120

Malta