Vi är alltså ute och lång/längeseglar. Autopilot väldigt bra att ha och, som allt som tillverkats av människan, förr eller senare går det sönder.

En Raymarine-autopilot från 2006 fungera(de) bra till i höstas, då det kom flera ”drive unit malfunction” meddelanden. Alltså den pump som pumpar hydrauloljan fram och tillbaka på elektronikens order.

I början kunde man knacka lite lätt på pumpmotorn för att väcka den till liv men självfallet är det inget alternativ på längre sikt. Tog enheten till ett service-ställe som mycket riktigt kunde se att här fanns inget att laga, enheten var i princip slut. Raymarine kunde inte leverera en ny motor – pumpenheten fungerar ju fortfarande men ny motor fanns inte av få som reservdel.

OK – ny enhet och då kom tanken att bygga in 2 enheter med en strömställare så att man har en SNABB reservenhet redan monterad. Sådana här saker har en irriterande tendens att gå sönder när det passar som sämst … och att bara ha med en reservenhet för framtida utbyte kändes alltså inte helt rätt.

Hittade en Raymarine-enhet ’billigt’ (relativt) i Belgien men de hade ingen andra enhet på lager. Google hit o dit och hittar Hy-PRO, ett engelskt märke. Ser väldigt likt ut Raymarine ….. beställer en sådan (kostar ännu mindre än billiga Raymarine i Belgien) och konstaterar att det är exakt samma enhet, med olika etiketter. Raymarine har alltså köpt in & brandat om. Och lagt på ett premium-pris. Det är lönt att Googla.

Nu är bägge enheter installerade och hydraul-systemet luftat så nu kan vi köra på …. Och snabb-byta om det någon gång behövs.