Rudolf Diesel uppfann dieselmotorn – Karl Benz byggde den första Benz-in drivna bilen … märket finns kvar såsom Mercedes Benz. Tyskland har mycken motorhistoria ….

Oberoende av drivmedel krävs rena tankar för att det ska fungera. Som ni sett i tidigare inlägg har TuSans tankar tyvärr förorenats genom åren – 34 år sedan hon byggdes och de två 500-liters tankarna är dels väldigt inbyggda och svåra att komma åt, dels har de inga inspektionsluckor som alltså skulle kunna användas vid rengöring. Däremot har de skvalpskott, inre väggar som ser till bränslet inte skvalpar omkring när båten rör sig. 2 sådana skott per tank gör att varje tank i praktiken har 3 fack som behöver rengöras.

Jobbet var alltså att dels tillverka inspektionsluckor, dels utföra själva tankrengöringen. Det går att köpa färdiga inspektionsluckor men dessa kostar en hel del pengar – beroende på material (plast, rostfritt) kan det röra sig om tusenlappar! Och Tusan behöver 6 inspektionsluckor.

Alltså egen tillverkning. Köpte en 153 mm och en 127mm dosborr och en bit 3mm rostfri plåt. Ur plåten borrade jag 6 stycken 153 mm skivor och i tankarna borrades 6 stycken 127 mm hål. Viktigt vid sågning/borrning i rostfritt är att dels ta det lugnt – långsam borr! – men också att använda skärolja, som kyler borren och binder metallspånen så de inte flyger överallt.

Sedan blev det till att borra 6 hål i varje lock för framtida bultar som ska hålla fast locket och använda dessa hål som mall när man borrar motsvarande hål i tanken, som sedan gängades med en gängtapp. Jag valde M6, en vanlig dimension. Eftersom detta är handarbete så blir ju inte hålen perfekt placerade runt inspektionsluckan och därför var det viktigt att först borra hålen i locket, sedan använda det som mall för hålen i tanken. Jag satte också märken för framtida bruk så att man vet var/hur bultarna passar – det går inte att snurra locken utan rätt hål måste passas in.

Använde också 153 mm borren för att tillverka runda 3mm gummipackningar för att täta inspektionsluckan mot tanken.

De gamla bränsletankgivarna var också igensatta och jag bytte ut dem mot moderna NMEA2000-givare, vilket har fördelen att man kan se tanknivån på TuSan’s display i sittbrunnen – de vanliga tankgivarna sitter inombords och där är vi ju vanligtvis inte när vi seglar. Det är viktigt att hålla koll på tankarna eftersom motorn fungerar så att den pumpar en mängd diesel till sig och returnerar en större del, men av någon anledning verkar TuSan alltid vilja returnera diesel till styrbords tank. I praktiken sker alltså en förflyttning av diesel mellan tankarna när motorn kör och det behöver man hålla koll på.

Efter allt borrande var det så dags att rengöra tankarna. En riktig skit-göra! Först pumpade jag dieseln från den ena tanken till den andra (de var rätt tomma, men i alla fall). Ett filter på vägen säkerställer att dieseln i sig är så ren som möjlig. Med hjälp av en griptång på ca 70 cm kunde jag ta mängder av hushålls-pappersbitar och rengöra allt eftersom. Det tog flera timmar per tank-segment och det var ju sammanlagt 6 segment som behövde rengöras. När ena tanken var klar pumpades dieseln tillbaka och jobbet kunde fortsätta med nästa tank. Men till sist var det så rent det kan bli och jag kunde sätta inspektionsluckorna på plats, koppla in tankgivarna och stänga till allt.

Det hela tog ca. 1 vecka med 6-7 timmar om dagen. Det ska bli skönt att kunna åka iväg utan att oroa sig för igensatta rör (men framöver tillsätter jag alltid medel som finns för att döda bakterier osv. i diesel).

Eftersom kanterna blir vassa blev en hel del småsår …. CDB (Cost of Doing Business).