Vi låg tre nätter i Marzamemi för att invänta bättre väder/vindar. Lånade marinans bil för att handla men också för en dagsetapp till Taormina – byn uppe i bergen som är så välbesökt av turister. Det var fint och vackert men också väldigt turistiskt. Tänk er en italiensk version av Västerlånggatan i Gamla Stan. Vi tittade på utsikterna och hittade en liten undangömd restaurang där vi åt lunch med utsikt. Besökte också en utställning med sicilianska korall-smycken … vi visste inte att det fanns röda koraller här men tydligen är det så. Butikerna och gatusäljare hade också korallsmycken, ett ”vanligt” halsband kostar 2.500 € – alltså ca 25 000 kr. Jag trodde – tror fortfarande – att koraller är fridlysta. Hur som haver, intressant.

Korall-kreationer

Dagen efter Taormina-besöket var det då dags att dra mot Licata, vår vinterhamn. Som vanligt stod ju valet mellan för mycket vind (från fel håll) eller ingen vind, så nu blev det motorgång igen. Bra väder och trevlig färd men plötsligt stannar motorn. Soppatorsk i babords tank och (sedan tidigare) något stopp i bränsleledningen från styrbords tank. Suck. Ott riggar en plan ’B’ lösning genom att koppla bränsleslangen till en dunk med reserv-diesel. Nu är det tyvärr så att alla diesel-motorer funkar så att de cirkulerar mycket mera diesel än de använder – så det finns en returslang också, som går till tanken. Alltså suger motorn ganska snabbt halva dunken tom och skickar överskottet till tanken. Det blir till att, såsom nödlösning, koppla jollens luftpump till bränsleslangen och blåsa ren den så att vi sedan kan koppla tillbaka till tank-diesel istället för dunk-diesel. Mer om detta strax!

Tillfällig dieseltank

Vi kommer fram till Licata och förtöjer på vår gamla plats. Det känns skönt att vara framme! Här har vi ett antal båt-kompisar så det sociala livet går igång för fullt. Buster känner sig hemma på andras båtar och skuttar gärna ombord hos dem för att kolla om det finns någon godsak att få. Han har sjö-tassar!

Nu är det ca 10 dagar tills vi åker hem och dessa kommer att användas för att fixa, städa och vinter-ordna TuSan. Det första som gjordes var att kolla diesel-tankarna. De är väl inbyggda och tyvärr har de inga inspektions-luckor. Genom att ta ur bränslegivarna (som mäter hur mycket det finns i tanken) kunde vi trots allt konstatera att det finns gott om smuts i tankarna. Båten är nu 44 år gammal och tankarna kan inte ha rengjorts någon gång (det saknas ju inspektions-luckor). Om/när det kommer in litet vatten (kondens eller på annat sätt) kan det bildas alger i skiktet mellan vatten och diesel, dessutom kan man ju fått smutsig diesel i någon mack … därför har ju motorn ett antal filter så att det inte blir stopp i motorn pga. sådant. Nu är det bara att inse att vi får installera luckor och rengöra tankarna ordentligt. Det får bli till våren.

Välgömd dieseltank med tank-givaren bortmonterad. Hålet ca 55 mm i diameter …

Vädret är nu som en fin svensk sommardag på dagen, på natten svalnar det till ca 15 grader så det behövs långärmat osv. på kvällarna.

Det går ingen nöd på oss (är vi alltså o-nödiga?).