Vi lämnade Giaio Tauro kl 05.20 efter 4 nätter. Nu skulle vädret vara med oss, om än inte vindarna. Det är verkligen så att det antingen inte blåser alls eller för mycket!

Så tidigt på morgonen är det såklart natt och då får man hålla extra mycket utkik. Det ligger ofta diverse fiskeverktyg ute, markerade med plastdunkar eller flagg-bojar . Dessa är dock inte belysta … inte så man kan se dem, egentligen, men man kan ju hålla extra utkik för det. Radarn är på, såklart, men även den ser inte fiskedon. Andra båtar ska ha positionsljus på och i bästa fall har de även AIS, Automatic Identification System. AIS är en svensk uppfinning (Håkan Lans) som i korthet går ut på att man sänder ut egen information (namn, fart, kurs, storlek på båt, vart man är på väg … osv) samtidigt som man tar emot samma information från alla andra båtar i närheten som har AIS. Denna information visas sedan på kart-plottern , så AIS båtar syns som små trekanter på sjökorts-bilden. Pekar man på den trekanten så får man mera info om den båten – inklusive en beräkning om när man möts som närmast (avstånd, tid). Om beräknat avstånd är noll så kommer man att krocka om inte endera båt ändrar kurs eller fart i tid.

AIS är alltså hur bra som helst och TuSan har såklart en sådan. En kul sido-produkt är att tjänster såsom MarineTraffic kan läsa AIS data och därmed kan ni följa oss (eller var TuSan är) genom att titta i MarineTraffic på webben eller i app:en på telefonen/paddan.

Så här kan det se ut
Så här ser MarineTraffic ut (syd-östra Sicilien just nu). TuSan är den lilla lila pricken nere till höger i land

Färden gick söderut genom Messina sundet och vi fick en lugn, om än lång, färd-dag. Messina-sundet är strömt och vi hade fart över grund mellan 2.5 – 9.5 knop på samma motorvarv! När inte någon ström knuffar på eller bromsar gör vi ungefär 6 knops fart för motor så strömmarna var alltså ca +/- 3 knop.

Vid 19 tiden – efter 14 timmar! – kom vi fram till Syracusa. Det hade blivit natt igen och vi hade såklart positionsljusen på. Det gällde inte en mötande segelbåt (för motor) så Ott hojtade till dem att de var farliga. Deras svar gick inte att förstå men inte tände de något ljus för det. Nej, de hade inte AIS heller men det är tyvärr inte obligatoriskt för fritidsbåtar.

Vi la oss i marinan denna gång, visa av tidigare besök vid den kostnadsfria stadskajen. Marinan kostar 75€ natten och Syracusa lever alltså upp till vår uppfattning om en dyr turiststad. Men för pengarna fick vi en lugn natt, mycket värt.

Kvällsmaten blev italiensk mat igen, denna gång en rund bakad deg-bas med diverse fyllning på (ost, tomatsås, osv.). Vi hamnade på en liten restaurang som hade en innergård så vi satt ute men inte på gatan/i gränden. Sådant är mycket vanligt men med Buster medför det att alla passerande hundar osv. skälls ut efter noter. Nu kunde Buster i alla fall påtala förekomsten av katter några gånger.

Rund deg-bas med pålägg

Efter den mycket goda pizzan blev det båten & sängen för vi skulle vidare nästa morgon. Dels för att marinan är (för) dyr, dels för att vädret än så länge ska hålla så vi vill vidare till Marzamemi, bara 22 sjömil söderut. Enligt Navily-appen (för båtfolket) har de flera uppskattade marinor till vettigt pris! Då vädret tyder på att vi fastnar flera dagar är det av intresse.

Vi väljer att följa kusten mera än vanligt då det finns åskbyar i närheten och vind/väder-prognosen tyder på ökande vindar eftersom. Senast vi litade på prognosen blev vi ju av med jollen på köpet så nu tar vi det säkra före det osäkra.

Efter 3.5 timme kommer vi fram till Marzamemi utan regn eller åska. Vi hade kontaktat marinan och de möte med jolle och 2 man på bryggan så förtöjningen blev enkel. Ägaren/föreståndaren berättar att det finns gratis lånecyklar och även en gratis lånebil man kan få använda! Vi hade läst om det i folks utvärderingar av marinan men det var extra kul att han berättade det självmant på en gång. Jo, men så kostar det ju 35€/natten att ligga här (inkl. el & vatten). Syracusa Marina släng dig i väggen.

Det går ingen nöd på oss.