Vi lämnar Reggio Calabria efter att ha fått OK av VTS Messina – alltså fartygs-trafikledningen i Messinasundet. Då TuSan är kortare än 20m ska vi gå så nära land som möjligt, inget problem. Det är starka strömmar – medströms så här dags, det har vi kollat på en speciell webbsida – så tidvis har vi över 9 knops fart, normalt har vi ungefär 6 knop till motors. Att segla i Messinasundet är inte att tänka på.

Fint väder men ingen vettig vind (igen) så motorgång till Vulcano, den sydligaste av vulkanöarna norr om Sicilien. Vi kommer fram till Gelso-viken på eftermiddagen och kastar ankaret i klarblått vatten. Nu börjar det likna något – en fin vik, fint väder, klarblått vatten.

Vulcano/Gelso

In till stranden med jollen för att rasta Buster och kolla restaurangen som finns här, den ska vara bra och prisvärd. Buster är kopplad men tyvärr inte en annan hund. De ryker ihop och Ott försvarar Buster och får isär hundarna – dock blir Ott själv biten av den andra hunden. Ett antal blödande sår … inte kul. Hundägaren bor i ett hus i närheten och plåstrar om Ott (en läkare på stranden hade tittat på det hela och sagt att det inte var så farligt). Hunden hade tydligen slitit sig … Buster hade inga synliga men.

Tillbaka till TuSan och lugna ner sig. Det ser inte så farligt ut och vid 20-tiden tar vi jollen in till restaurangen. Det visar sig att det är hundägaren som driver restaurangen! Vi äter en god middag och när vi ber om notan så säger han att han bjuder på middagen som ursäkt för hund-incidenten. Vi hade nog räknat med någon form av ’extra’ men inte att hela notan skulle strykas.

Nästa morgon bjuder återigen på blå himmel och svaga vindar. Vi fortsätter längs Vulcano’s västra sida norrut och läger oss i en populär ankringsvik intill huvudorten Vulcanello. Där hittar vi ’Fayola’, en svensk OSK-båt med Kristina och Mats ombord. Vi hade sett deras AIS-spår tidigare så vi var inte så överraskade att de var här. En gemensam promenad i byn innan de besöker oss ombord för sundowners. En lyckad dag!

Torsdag 16.9 träffar vi Kristina & Mats på morgonen för att gå upp till den aktiva vulkanens krater. Det är ca 1 timmes promenad uppför och ju närmare kratern man kommer ju mera svavel luktar det. Framme vid kraterkanten stannar vi bara några minuter, det luktar mycket starkt och Buster fnyser och nyser mycket. Känslig hund-nos!

Fantastisk utsikt. Väl värd besöket. När vi kommer ner till byn blir det kall öl och en pizza. Ikväll ska vi besöka Kristina&Mats på sundowners.

Utsikt från vulkanen. TuSan är andra båten från vänster.

Det går ingen nöd på oss.