Vi lämnade Syracusa och tog kurs på Brucoli, en by med en rätt skyddad vik där det ska gå att ankra. Återigen inga vindar att ha så motorn får göra sitt.

Framme i Brucoli ankrar vi på 14 m djup, man ska vara minst 100m från land om det inte är badstrand, då ska det vara 200m. Det ser trevligt ut och vi tar jollen i land med Buster. Ingen sandstrand, här är det stelnad lava i alla mönster. Inne i viken finns några båtklubbar med serveringar – det syns att det är grunt här, inga segelbåtar finns.

Efter en lugn natt – trots åska i fjärran – och morgonrastning av hunden fortsätter vi. Precis när vi kastat loss ser vi e-Mail från en italienare – han är svensktalande, har sett flaggan på båten och vill bjuda in oss till kvällen. Trevligt, men vi tackar nej eftersom vi ju redan är på väg. Kanske på retur-resan?

Målet är Taormina, en klippstad som ska vara så vacker. ’Alla’ ska dit. I början inga vindar men sen bygger åskväder upp och det blir regn, åskbyar och blixtar i närheten. Buster har synpunkter på åskan, han skäller tillbaka.

Åska på natten

Vi ankrar i viken nedanför Taormina- men rullar ganska mycket men nu är vi här. Jollen i land på en grässtråns och vågorna är ganska stora, det kommer litet vatten in i jollen när vi ska iland. Rastar hunden i trånga gator, utan trottoar(nästan) och italiensk trafik. Inte kul. Ut med jollen och vi blir dyblöta på kuppen. Inser att det här inte blir något vidare, natten kommer att bli guppig. Så vi lättar ankare och går in i Naxos’ hamn, ca 1 sjömil bort. Där kan vi kasta ankare innanför vågbrytaren och ligger bra för natten.

Taormina

Nästa morgon ökar vinden och vi inser att vi inte vill lämna TuSan ensam. Taormina får vänta till en annan gång, vi rastar hunden och bestämmer oss för att gå till Reggio Calabria, en by på fastlands-sidan i Messina sundet- Mailar och bokar plats indelas Marina för säkerhets skull, det är ont om vettiga hamnar i trakten.

Åskbyar söder om oss och vinden i käften så det blir motorgång över Messinasundet. Guppigt i början och efter en stund vindar på 12-18 m/s, men efter 10 minuter lugnar det sig. Reggio Calabria är en aktiv industrihamn så vi behöver få tillstånd från hamnkontoret att löpa in, inget problem- men de kollar att vi har bokat plats i marinan och det har vi ju.

Marinans marineros hjälper till att förtöja, allt väl. 5 minuter senare kommer en annan svensk båt och vi hör på VHF radion hur de pratar med marinan, ’har ju bokat plats’. De hade de inte, säger marinan, och om man tittar på deras AIS-spår så ser man att de varit på ett antal ställen i närheten innan de kom hit. De hade nog inte bokat och tog en rövare … jag är glad att vi hade bokat, brukar inte göra det men idag lönade det sig!

Vi ligger tryggt i marinan men den är inte så charmig. Kontor och toa/dusch är i en container och området är industrihamn. Det är svårt att ta sig någonstans till fots, man behöver cykel eller bil.

Eller så använder man Saverio. Ett unikum. En lokal fixare och allt-i-allo. Omnämns i guideboken såsom ha varit aktiv i 30+ år. Saverio fixar allt. -bil, Mercedes år gång 1980+ som gått 30.000 mil. Eller mera.

Kör oss till ’rätt’ trattoria – ’good price, no tourist’ och kidnappar mig (Päivi är kvar på restaurangen) för att köra till sin verkstad, där han har sitt vin, sin ost, sin salami – behöver jag gas? Motorolja? croissanter imorgon bitti? Saverio fixar allt. Han bjuder pålitet ost och vin och säljer sedan glatt ostar, salami och vin till mig. Jag är civ ek i marknadsföring men Saverio har mastersexamen från livets skola – han kan sälja! Tillbaka till trattprian blir det en god middag och sedan Saverio taxi till båten.

Saverios lya

Nästa morgon finns 5 croissanter på däck och kl 11 hämtar Saverio oss för att köra oss till stan. Vi går runt, det är söndag och folk är ute på stan. Strandpromenaden är vacker och vi tar oss en pizza-lunch innan Saverio hämtar oss tillbaka till båten.

Strandpromenaden i Reggio Calabria

Vi ligger kvar en dag till och tar det lugnt – handlar litet (med cykel), städar och fixar.

Nu är vi på väg till Vulcans-ön (den heter så). Mera om detta i nästa inlägg!