Idag blåser det kraftigt och vi ligger kvar i PortoPalo i väntan på bättre väder. Ett flertal åskväder har mullrat mer eller mindre nära oss, men inget har slagit till hos oss – ännu.

Som en konsekvens av blåsten gungar vår jolle fram och tillbaka när vi vill sjösätta den. På natten drar vi upp den på däck så att den stannar kvar hos oss – det ska ha skett jollestölder i denna vik så vi brukar hissa upp jollen på däck på natten med hjälp av spinnakerfallet (fall=snöre man drar upp segel med).

Nu fastnar fallet på något sätt eftersom jollen gungat åt fel håll – fallet är avsett att användas framåt/för-över. Jollen hänger nu och vill varken upp eller ner. Suck. Hunden nödig, det blåser apa, åskan mullrar och jollen gungar i riggen. Har haft bättre dagar.

Problem är till för att lösas och detta måste tas sekventiellt. Spinnakerfallet måste dras fram men det går inte för att jollen hänger i det och fallet nu är bakom mastens spridare (pinnar som sticker ut från masten för att styra trådarna som håller masten på plats).

Alltså måste jollen först avlasta spinnakerfallet och då använder man ett annat fall, i detta fall (!) storseglets fall. I_fall ni inte hänger med i detta fall så faller storyn, men i nödfall kan ni falla tillbaka på en fall-studie om segelbåtar.

I detta läge kommer den schweiziska båtgrannen förbi med sin jolle och vi kan hojta på honom. Han är så snäll och tar Päivi och Buster iland, så nu är hundens nödläge avvärjt. Det artar sig.

När Päivi är tillbaka och vinden tillfälligtvis mojnar kan vi fortsätta jobbet med att få ner jollen. Även om den nu sitter i storfallet (också) så är ju spinnakerfallet fortfarande också fast i jollen. Med hjälp av kniv – och sedan metallsåg, mycket effektivare!) – kan vi kapa tampen som jollen sitter i (denna tamp sitter i sin tur i spinnakerfallet). Eftersom det är en bit upp så silvertejpas sågen fast på en båtshake. Nu sitter jollen till sist i bara ett fall som går att använda, så nu sjösätts den äntligen. Därefter kan vi ordna upp alla fall och med ett kraftigare ryck från fören släpper också spinnakerfallets kärvande del.

Allt avklarat till kostnad av några timmars arbete och en avsågad ögla-splits på en tamp. Under den mörkaste stunden undrade vi om någon (läs Päivi) måste hissas upp i masten för att fixa problemet … men det slapp vi.

Firade met ett glas frizzante, ett lätt-bubbligt italienskt vitt vin som är gott och uppfriskande.

Kapa tamp från jollen