Så kom vi iväg efter en veckas diverse förberedelser. In i det sista var det något att fixa, handla eller kolla.

Vinden lyste med sin frånvaro (ok, 2-3 m/s men för TuSan är det inget att ha) så det blev motorgång. Blå himmel, blått hav, motorn går som en symaskin. Man varvar ner och njuter av dagen. Carpe diem.

Framme i Marina di Ragusa efter ca 35 sjömil kallar vi på marinan via VHF kanal 74. De svarar på en gång och ger anvisningar om hur man ska ta sig in i marinan. En ’Marinero’ möter upp i jolle och visar vägen till vår plats. Tyvärr valde han en plats intill en annan båt och med sidvinden blev det en jobbig förtöjning, där marineron dessutom inte förstod vilka tampar vi ville ha … det fungerar så i Medelhavet att det ligger tampar på botten som är fästa vid någon betongkloss och man förtöjer alltså dels i bryggan, dels i dessa sjunktampar. Man får fatt i dem med hjälp av en tunnare lina som sitter fast i bryggan. Risk att de fastnar i propellern? Jodå, fast inte idag. Det hände oss i Almerimar 2018.

Nåja, till sist hade vi förtöjt. Marinan är mycket stor och därmed är det hur långt som helst till toalett/dusch. Det gäller att planera naturbehoven …. Vi stannade bara en natt så det blev till att använda båtens toa.

Nästa dag fortsatte vi färden, först tankade vi 300 liter diesel eftersom det fanns en sjömack här. Man vet aldrig hur det blir längre fram! Ut ur marinan och satte segel – vind hade vi men såklart rakt i nosen så nu blev det kryss med TuSan. Seglandet gick bra men att slå med den stora genuan när fockstaget sitter nära på blev en del sport. Vi har inte tekniken inne (ännu) men skam den som ger sig.

Framåt solnedgång kom vi fram till Portopalo som i princip är Siciliens sydöstligaste udde. En fiskehamn med stora vågbrytare där fritidsbåtar också kan krypa in för skydd. Vi kastade ankare för att ligga på svaj. Den första åtgärden var att blåsa upp jollen för Buster måste ju få komma i land… vi har en 220V luftpump som blåser upp jollen i ett nafs men, som sagt, den vill ha 220V. Drar igång generatorn som går en stund och sedan tvärdör. Nödig hund, mörker, ingen jolle ännu. Suck.

Siciliens syd-östra spets

Plan ’B’ (efter att ha insett att generatorn INTE vill starta) är att koppla om den stora invertern vi har (den tillverkar 220V av 12V) så att vi kan använda luftpumpen. Det funkar och till sist kan vi ta oss iland med jollen, dess motor är elektrisk och därmed tyst & enkel. Vi åker in till fiskehamnen och Päivi och Buster går iland, själv är jag kvar i jollen så den inte får egna fötter (Åror?). Inget kul hamnområde och det hörs diverse (vilda?) hundar. Det fick bli en ganska kort promenad, mest anmärkningsvärt är kanske att det ligger ett atom-forskningsinstitut i hamnen. Detta i den lilla byn på Siciliens utkant …. Fisken verkar dock inte vara självlysande än.

Så vi beslutade att ligga kvar en dag och ta det lugnt. I praktiken innebar det diverse fix på båten. Generatorn är ju bra att ha i drift så den måste kollas och åtgärdas. Det visade sig att överhettningsskyddet hade löst ut då impellern (del av vattenpumpen som kyler motorn) hade gjort sitt. Det måste finnas en speciellt arbetsförmedling för motor-monterande dvärgar – att komma åt impellerlockets 4 skruvar visade sig vara mycket jobbigt, skruvarna sitter så att det är tji att komma åt med verktyg på ett enkelt sätt. Men till sist gick det och nu fungerar generatorn igen.

I sittbrunnen har TuSan en sjökortplotter (såklart) och den har ett plasthjul som används för att välja menyer – en sorts mus. Den ska vara vattentät och har därmed ett flexibelt membran som man trycker på för de olika funktionerna. Häromdagen lossnade detta membran och därmed var kortplottern i och för sig användbar, men inte längre vattentät. På sikt är det inte bra. Jag hittade en ny del – i Kanada! – men har ju ingen adress att skicka den till, vi är ju på väg (på vatten?). Beställde den till sonen i Sverige såsom steg 1 men sen kom jag på att vi har samma sorts kortplotter inombords också – TuSan är ju en pilothouse- motorseglare och kan därmed styras inombords, torrt och varmt när så längre inte är fallet utombords. Bytte helt enkelt delar mellan dessa 2 kortplotters så nu är den yttre vattentät igen och den inre kan gott vänta på reservdelen framöver.

Väderprognosen tyder på åska och efter en del funderande beslöt vi oss för att ligga kvar här någon eller några dagar till. Vi har flyttat till andra sidan hamnen, längre bort från fiskehamnen, för att dels slippa fiskehamnens avfall, oljespill (!!), oväsen och lukter men också för att komma i litet bättre skydd för förväntade västliga vindar i natt.

Det går ingen nöd på oss.

Strandfynd. Fick ligga kvar.
Buster tar det med ro.