Vilket år det har varit. Alla planer har fått ändras och anpassas i det oändliga. Själv har jag numera 3 Covid-behandlingar, nämligen 2 vaccin-sprutor och 6 dagar sjukhus med Covid. Inte kul.

Nu är Päivi och jag tillbaka på TuSan sedan några dagar. Hon ligger fortfarande i Licata på södra Sicilien och det är VARMT här – över 30 grader på dagarna och över 20 grader på nätterna. Solen skiner i princip oavbrutet men det har också börjat blåsa kraftigt på dagarna, 10-12 m/sek är inget ovanligt.

Vår tanke är att segla iväg om några dagar och då segla i de väst-italienska vattnen samt Sicilien och vulkanöarna norr om densamma. Speciellt Stromboli ska vara en upplevelse att runda på natten, då ska vulkanaktiviteten kunna ses. Vi återkommer med rapport när/om så har skett!

Innan vi kan kasta loss måste vi kolla allt ombord – TuSan har ju inte lämnat kaj på över ett år! Det mesta verkar fungera men styrpanelen för solcellerna hade lossnat och en del kablar hade dragits los, så det fick ordnas. I och med detta hade batteriladdningen avbrutits och en bekant hade då startat motorn (på min begäran) för att ladda batterierna. Tyvärr var kylvattenintaget stängt så impellern (som ser till att kylvattnet cirkulerar) gick i 100 bitar. Dessa bitar sökte sig sedan vidare i motorn så jag fick skruva isär den första värmeväxlaren för att plocka bort gummibitar. Tur man är något så händig ….

Päivi har tvättat TuSan utombords och hon var ordentlig smutsig – inte bara Saharasand utan även Etna-aska hade gjort sitt så det var ett digert jobb.

Återkommer med fler uppdateringar men det känns skönt att ha skrivit ett blogg-inlägg igen.