Efter att ha seglat från Sardinien till Sicilien och följt öns sydvästra kust kom vi då till sist till Licata. Vi hade bokat plats här i samband med BOOT mässan i Düsseldorf (januari) och pga. Corona hade vi senarelagt vår planerade ankomst flera gånger. Taxametern gick igång i juni så vi var angelägna om att komma dit (och lämna Sardinien, där vi ju också betalde båtplatsen).

Onsdag kväll 29/7 kom vi då fram. Vi hade haft e-post kontakt med Maria på kontoret, man ville ha diverse dokument INNAN vi anlände – förutom båtpapprena, passkopior osv. så var en speciell Corona blankett viktig, denna skulle också cc:as till 2 olika myndighetsinstanser.

Väl framme anropar man på VHF kanal 74 och marineros möter upp i RIB för att visa till platsen och hjälpa till med förtöjningen. Det blåser gärna rätt kraftigt från sidan i hamnen och grabbarna har rutin – de agerar bogserbåt i vinden och trycker in TuSan’s rumpa så fint så i sidvinden.

Kontoret skulle stänga inom kort så vi gick dit – Maria hälsade välkommen och sa att vi kunde fixa allt imorgon, viktigast var att vi nu fick nycklar osv. till toalett och dusch.

Trevligt! En lugn natt (fast varm …) och nu kunde vi checka in på riktigt. Vi hade en lång lista med diverse frågor och Maria tog sig an den med ett leende. Allt ordnade sig utan problem. Vi hade ju bokat 12 månader (+1 månad SXK-medlemsrabatt) men nu var det ju så att vi kom den 29/7 – alltså gäller bokningen till slutet av augusti 2021. Inget snack om att vi kom för sent (pga. Corona).

Intill marinan ligger ett shoppingcenter och vi hade väl rätt vaga förhoppningar – det visade sig vara hur fint som helst, med en stor mataffär, apotek, restaurang osv. Mycket bättre än förhoppat!

Att ta sig till flygplatsen (Catania) går med direktbuss 5-6 ggr/dag, kostar 8 Euro och tar ca 2 timmar. Vanligtvis får man skjuts av marinan men under Corona kör de bara bagaget till busshållplatsen, som faktiskt är på gångavstånd.

I marinan finns många utländska båtar och många har legat här i flera år … det är nästan en sorts pensionärsnäste här. Men alla är trevliga och det ordnas många träffar – det är Happy Hour i puben på fredagar, grillträff på söndagar och restauranger-träff på tisdagar. Eftersom alla har båtintresset gemensamt spelar de olika åldrarna ingen roll, vi är klart yngst …

Grillträffen var idag och jag passade på att vinna Mölkky-spelet (en sorts finsk kubb)… gjorde jag bort mig nu?

Så – allt har varit trevligare, bättre och enklare än vi trott. Licata kan klart rekommenderas för båtfolket!

Slut på reklamen.