Det har snart gått en vecka sedan vi kastade loss från Arbatax (Sardinien) och veckan har varit helt underbar.

Vi seglade på kryss en bit söderut längs med Sardiniens östra kust och svajankrade över natten intill en militär anläggning – det som märktes var att de spelade en trudelutt på kvällen och morgonen, om det var nationalsången kan vi dock inte uttala oss om.

Nästa dag, fredag, skulle då vindarna vara precis rätt för att segla till Sicilien men innan dess var det ett och annat som måste fixas. Sjöstuva allt så att det inte flyger omkring när man seglar. Plocka upp jollen på däck.

Och sy fast genuans underlik, alltså underkanten på seglet som lossnat ca. 2 meter. Det tog oss två cirka tre timmar att handsy i tjock segelduk och även om det håller (nu…) så får vi inget pris för sömnad. Den där Heavy Duty symaskinen vi snackat om kommer närmare och närmare ….

Sen kom vi iväg i svaga vindar men kunde sedan sätta segel … perfekta vindar nästan hela vägen, som blev 147 sjömil och tog 27 timmar. Nattsegling är något speciellt och när man kan se vintergatan och stjärnhimlen från havet är det magiskt.

Innan vi kom fram hann vi också se delfiner och havssköldpaddor – de sistnämnda för första gången.

Vi hade satt kurs på ön Marettimo, som är den västligaste av tre små öar utanför Sicilien. Hela området är ett naturskyddsområde och vattenaktiviteter är ordentligt reglerade. Ankring får bara ske på dagtid, vill man övernatta ska man använda en av de bojar som finns utlagda – mot avgift, såklart. Då det rör sig om dygnsavgift är den första natten naturligtvis dubbel – man är ju där två dygn efter varandra.

Vi stannade 2 nätter i området och betalade alltså för 3 dygn (à 38 Euro). Den första natten stördes av att lokala invånare kom kl 03:30 på natten i sina småbåtar för att ha fest med HÖG musik. Inte kul.

Vi flyttade på oss mellan nätterna och gick till grann-ön (Favignana) där vi tog oss en jolletur till grann-viken, som var smockfull med små båtar och italienare som badade – tänk er en fullsatt strand fast till sjöss! Mellan alla dessa båtar åkte en bar-båt som gjorde god kommers. Öarna här är steniga och saknar sandstränder så det är nog förklaringen till detta småbåts-myller.

Sen var det dags att närma sig Sicilien på riktigt och vi hade en fantastisk segel-dag med bra vindar i slör / plattläns (alltså vinden bakifrån). Kastade ankare utanför Selinunte, ett gammalt tempelområde som byggdes ca 700 f Kr och förstördes av Hannibal 409 f Kr. Han gjorde ett redigt jobb … efter att ha svajankrat där över natten tog vi jollen in och besökte stället.

Vi har sett ett antal stora maneter och lyckats identifiera dem såsom lung-maneter, ofarliga. Tyvärr har de ibland små kompisar som vi inte vet vilken sort de är … och inte vill prova på om de bränns eller inte. Så det blir bad med cyklop hela tiden.