I skrivande stund är vi på väg till Sardinien och TuSan. Vi lämnade henne i augusti fjol och hade planerat att återvända redan i april. Att det inte blev så av Corona-skäl är ju ingen överraskning. Vi hade sedan tänkt åka i juni (midsommar) men SAS ställde in flyget och UD rekommenderade inte utlandsresor … nästa bokning var med SAS direkt till Olbia den 25 juli men även det flyget ställde SAS in, trots att det nu är OK att resa.

Så nu sitter vi på Lufthansa och reser via Frankfurt, för att där njuta av 7.5 timmars mellanlandning. OBS ironi.

Förhoppningsvis ska nu allt gå enligt plan, som följer:

Alex ska plocka upp oss i Olbia och köra oss till Arbatax, där TuSan ligger. 2 timmar med bil och egentligen inget annat vettigt sätt att ta sig dit. Han körde oss åt andra hållet i fjol, då som chaufför för ett bussbolag – denna gång hade vi direktkontakt och han hämtar oss med sin bil. 100 Euro för bensin och tid … då kör han 4 timmar sammanlagt! Bra deal.

I Arbatax har vi bokat hotell en natt och imorgon, måndag morgon, ska Elena från varvet plocka upp oss. Hon har dock inte (ännu) meddelat när hon kommer …. spännande. Hon kör oss till varvet och där väntar TuSan på oss.

Innan hon sjösätts (vilket innebär ca 1,5 km färd i Travellift) ska vi dock hinna sätta på några offeranoder, kolla att varvet har gjort det vi beställt (kompletterande målning under vattenlinjen, motorservice och polering av båten) samt tömma dieseltankarna på slagg – TuSan har ett system med rör och kranar som gör det möjligt att tömma tankarna underifrån, dit alltså vatten mm. hamnar (diesel är lättare än vatten). Eftersom hon nu stått på land i 11 månader så bör all skit ha hunnit sjunka ner, hoppas vi.

Dessutom ska vi på något sätt lyfta upp nya jollen på däck (den har levererats från England i våras) samt se till att varvet fäster spriboms-ändan med popnitar – de medföljande är så grova att behövs elverktyg för att poppa dem. Själva ändstycket hade lagt av i förfjol och naturligtvis fick vi inte helt korrekt del med oss i fjol men nu ska det förhoppningsvis kunna gå att använda den igen.

Efter att ha betalat restskulden – fn. odefinierat belopp eftersom vi pga. Corona dragit över tiden med 2-3 månader – är det väl dags för TuSan att sjösättas, varvid motorn förväntas starta och allt vara tätt. När vi sedan förtöjt i marinan är det dags för en pizza och Chianti i marinans restaurang. Måndag lunch enligt plan.

Sannolikheten att alla dessa moment förlöper utan strul? Stay tuned ….