Vi ville skämma bort oss litet och bokade en kryssning till Helsingfors, mest för att det är så vettiga tider – men sen upptäckte vi att Helsingfors’ båtmässa började samma dag och då blev det ju en extra grej.

Efter att ha besökt BOOT i Düsseldorf för 3 veckor sedan visste vi att denna mässa skulle kännas betydligt mindre, och så var det också. Den stora skillnaden, förutom storleken såklart, var att det var väldigt få tillverkare som ställde ut – det var mest de olika återförsäljarkedjorna som hade montrar. Alla har i stort sett samma sortiment och deras monterpersonal/medarbetare är ju inte specialister på något, egentligen. Vilket är helt normalt eftersom de ju inte är tillverkarens representanter.

MasterVolt hade en bra monter och där kunde vi snacka solceller på ett bra sätt. De hade italienska SOLBIAN solceller och dessa såg vi också i Düsseldorf. Det verkar som det är rätt bra grejer och SOLBIAN påstår att de utan extra kostnad kan tillverka specialmåtts-solceller … jag har nu bett om en offert för 4 paneler med konfigureringen 3×9 celler (=135 W/styck) vilket skulle passa TuSan’s mått alldeles utmärkt. Dessutom har de numera solceller med transparent baksida, vilket gör att solcellen också kan generera energi när ljuset kommer från ”fel” sida. Med tanke på att båtar svänger i vinden och strömmarna och att solen har en naturlig tendens att flytta på sig på himlen (även om det tekniskt sett är jorden som snurrar och solen som i princip står still ….) så är det ju bra att man inte behöver vinkla solcellerna hela tiden. Till exempel på morgonen (när man kanske fortfarande sover) kan det säkert ge litet mera energi, sak samma hur båt och sol är placerade i förhållande till varandra.

protac_5311Tittade också på Promarine, ett finskt företag som har ett antal produkter runt kommunikation – alltså antenner, filter, splitters osv. Bl. a. har de en antenn som heter  proTAC 5311 som utlovar mycket förbättrad datakontakt. Koppla till en simkort-router och förhoppningsvis då bättre (internet) ombord. Vår erfarenhet är att om man svajankrar i litet mer avlägsna vikar så är mobiltelefonen/ipad’en inte nådig avseende internet/data. Vi funderar på att införskaffa en sådan.

I övrigt tyckte vi inte att mässan hade så mycket att erbjuda. Mycket förvånande att bara 3 (tre!) segelbåtar visades upp, längst bak i ett hörn. Hur många mindre motorbåtar, daycruisers, RIB:ar osv. som helst men alltså i princip INGA segelbåtar. Vad har hänt?

Nästa båtmässa blir Stockholmsmässan om några veckor.