Som vi har längtat …. plötsligt är vi framme i Almerimar, 5 veckors semester väntar på oss och det ska bli så skönt!

Efter flygresa med 4 timmars väntan på byte i Zürich (Swiss / Lufthansa MYCKET billigare än SAS!) hittade vi till sist Luciano som skulle köra oss till Almerimar, det är ca 200 km. Luciano har bott i Tyskland där han drivit några glass-restauranger och talar bra tyska, komplett med många åsikter om allt och inget. Han står säkert för 80% av dialogen (monologen?) under färden.

Kl. 22:30 är vi då framme på TuSan och det första vi ser är vår nya Sprayhood som ser riktigt bra ut. Bimini’n (soltak på båt för landkrabbor), som också beställts, lyser dock med sin frånvaro men vi ser spår efter monteringsdetaljer så det ordnar sig nog. Vi pustar ut och går till restaurang El Tonel (Tunnan) som ligger ca 25 meter från båten. Beställer en Plancha de Gambas (grillade räkor) och husets vita vin och njuter av utsikten (TuSan) samt VÄRMEN – det är nermörkt och säkert 25 grader varmt!

IMG_5735Söndag morgon är det dags att börja fixa med allt, bl a får vi leverans av vårt nya ankare och tillhörande 100 meter kätting. Vi har nu ett Vulcan ankare och det ska vara det bästa man kan ha …. hoppas det!  Vårt gamla CQR (läs ”Secure”) ankare kan numera köpas begagnat i den lokala båtbutiken.

Det handlas mat och dryck och vi fixar vidare, mest är det att kolla att saker och ting fungerar innan avfärd. Motorn startar på första försöket och det var väl väntat, så ny som den är sedan i fjol! Annat var det med diesel-generatorn för 220V, den är 30 år gammal och renoverades i viss mån i fjol. Första försöket visade att dess startbatteri var mer eller mindre urladdat, efter laddning var det dags för nytt försök varpå batteriet exploderade. På riktigt! Som tur (välbyggd båt, alltså egentligen ”Enligt konstens alla regler”) satt batteriet i sin batterilåda så den batterisyra som flög/rann ut höll sig på plats i sagda låda. De lokala hamnvärdarna, ”Marineros”, tog gärna hand om batteriet – det finns ett restvärde i blyet så han gjorde sig väl en liten hacka och jag blev av med batteriet på ett miljövänligt sätt.

Under måndagen och tisdag  kom då Stuart och Colin som fixat med sprayhood, bimini och diverse rostfria arbeten ombord och slutförde det mesta av arbetet, riktigt bra. Colin behövde litet tid på tisdagen också men det hade vi räknat med från början. Nytt batteri till genertorn införskaffades och då startade den så snällt så! Med hjälp av Udo (som sett efter båten i vår frånvaro) fick vi också fatt på diverse småsaker, såsom att tanka dunken för utombordaren, jord/torv till torrdassset och gasflaskor till den nya grillen (Stuart svetsade ett fäste i ett nafs) mm. Det storhandlades mat och dryck i Mercadona, den lokala Supermercadon och till sist var vi faktiskt klara för avfärd!

Onsdag 11 juli kastar vi loss kl 10:30 efter det sista lilla stuvandet. I början var vindarna litet svaga och flaxade runt men efter hand fick vi en fantastisk segling. Vi hade bestämt oss för att komma dit vi skulle komma, alltså blev det som planerat – hängde ni med? Vi seglade på och framåt 19-20 tiden valde vi helt enkelt en vik att kasta det nya ankaret! Det högg så fint så fast det fortfarande blåste 10-12 m/s – enligt prognosen skulle det mojna framåt natten vilket det också gjorde. Efter att ha seglat rätt kustnära (nåja, några kilometer ut var vi ju) kom den mycket varma vinden från land som en överraskning – snacka om hårtork!

Att prova den nya grillen visade sig vara omöjligt pga. blåsten så det fick bli några jätteräkor istället. Synd om oss …

Idag, torsdag 12 juli vaknar vi till svaga vindar och återigen sol, sol, sol. Vi ser nu att vattnet är helt transparent och att botten består av vackert sjögräs. Solpanelerna hade strulat (bara levererat 5 Volt fast de ska leverera ca 30 Volt, sedan sköter laddregulatorn resten) så det var dags att plocka fram voltmätaren och kolla alla kopplingar för att se var felet var någonstans. Det visade sig att Colin hade skruvat en riggdetalj för fockens rullsystem så att elkabeln från solcellen hade kommit i kläm … lätt att fixa med en bit utbytt kabel. Här nu litet reklam: Att ha ett batteriövervakningssystem (vi har en Victron BMS 702) och en laddregulator (Victron MPPT 100/30) som kopplar upp sig till ipad via Bluetooth är fantastiskt. Jag såg att solcellen levererade bara 5V och då var det ju dags att hitta felet – utan dessa prylar hade vi inte vetat att solcellerna hade lagt av.

Vi puttrat på för motor idag för den lilla vind som finns blåser rakt in i käften. Njuter av livet och ser vart vi hamnar ikväll, det får bli som det blir.

Ingen stress – det är semester!