Nu när julafton kommit – och gått – kan vi tipsa om fotoböcker. Vi skapade en fotobok över vår resa, vilket var ett digert arbete: Välja ut de bästa bilderna bland flera tusen … det blev till sist 40 sidor med ca 120 bilder. Vi skapade den hos Fuji, som fått bra feedback bland testare. Deras system finns i olika varianter, man kan antingen jobba on-line (webben), ladda ner deras programvara för att jobba off-line eller så finns en iPad-version. De olika varianterna är INTE kompatibla med varandra så man ska välja rätt från början, vilket vi missade. Vår bok togs fram on-line vilket fungerar utmärkt, men med de nya erfarenheterna skulle jag föredra att framöver arbeta off-line – och utveckla boken under själva resan! Dessutom har man kvar själva bok-projektet lokalt, on-line versionen lagrar bara 60 dagar så man behöver logga in varannan månad för att spara det längre.

När man väljer fotobok-leverantör ska man kolla om de erbjuder bild över ett uppslag – alltså en bild som sträcker sig över vänster och höger blad i ett uppslag. Alla gör inte det! Speciellt om man tagit dessa fantastiska panoramabilder som dagens Smartphones erbjuder kan detta vara av glädje. (Fuji gör det, se exempel nedan).

bok4.jpgVi har ca. 3 000 bilder på 3-4 olika apparater, främst min iPhone och Päivi’s iPad. Arbetet att välja bilder var digert och i detta fall ville vi ha böckerna i tid till julen, vilket gjorde att vi hade en viss stress för att få till det som vi ville. Tänk om vi hade kunnat göra detta löpande under färden …. dessutom hade vi (kanske) tagit några bilder till för bokens skull.

bok3.jpgKostnaden för en 40 sidors A4 liggande bok på matt fotopapper hamnade på ca 450 kr, då hade vi utökat från start-storleken på 24 sidor till 40 sidor. Man kan utöka med 16-sidors-intervaller till ganska tjocka böcker.