Vi stannade längre än planerat i Estepona. Dels för att det verkligen är trevligt där, men också för att vi hade så fint umgänge med våra vänbåtar Tixi, Libra och Joyette. Vi har hela tiden haft som ledtråd att ta dagen som den kommer, stanna längre om det är trevligt och kanske sticka tidigare om det känns så. Det gamla, rätt slitna uttrycket Carpe Diem (fånga dagen) … ni anar inte hur många båtar som heter just Carpe Diem.

En dag som vi fångade var utflykten till Ronda – vi hyrde en liten Fiat Panda tillsammans med Mika och Outi från Tixi och tog en dagtur dit. Häftiga vägar i bergen och den lilla motorn i Fiat’en fick verkligen jobba. Vi kallade bilen för Ferrari … inte. Nåja, i Ronda promenerade vi runt och tittade bl a på den häftiga ravinen som delar byn i 2 delar. Det har byggts litet olika broar över klyftan och det finns olika restauranger med vy över detta naturfenomen. På rekommendation av vår son & dennes flickvän åt vi oxsvansragu, gott!

Efter lunchen besökte vi den lokala tjurfäktningsarenan med tillhörande museum. De har fortfarande tjurfäktningar litet då & då men om jag har förstått det hela rätt så dödas tjuren inte numera. I det tillhörande museet kunde man läsa att enbart en toreador har dödats av tjuren genom alla åren, men det sades inget om antalet tjurar ….

M12Efter Estepona fortsatte vi för motor (ingen vind pga. högtryck …. sol och 25 grader, vem klagar?) till Marbella där vi la oss i Puerto Deportivo, en av tre hamnar. Den första är Puerto Banus som är jet-set hamnen, TuSan hade nog lagts bland småbåtarna om vi hade använt den hamnen … dyr och inget för oss. Puerto Deportivo var en besvikelse – ganska sliten, LÅNGT till toalett/dusch som dessutom inte hade vatten i damtoan och knappt något i herrtoan. Internet fungerade inte och det flöt diesel på vattnet i hela hamnen med tillhörande lukter. Nästa gång vi kommer till Marbella kommer vi ta den ostligaste av hamnarna, Päivi var där på promenad och det såg trevligt ut.

Men själva Marbella är mycket trevligt. Vi tittade på Dali statyer som står längs med en allé, tog en öl på apelsintorget och strosade runt i gamla stan, hur charmig som helst. Vi tog också en LÅNG promenad till Puerto Banus (se ovan) och åt lunch där innan vi tog turbåten tillbaka till Marbella. I Puerto Banus var det Rolls Royce, Bentley, Ferrari … med en och annan Mercedes, BMW och Audi som småbilar. Butikerna var Gucci, Versace, …. ja ni fattar. Restaurangerna tog för det mesta 2-3 gånger så mycket betalt som på andra ställen, även om vi hittade en pizza för 12-13€ vilket är ganska vanligt i trakten.

Efter Marbella var siktet inställt på Malaga och pga högtryck … jaja, vi vet att det snöar i Stockholm men vi fick väl gå för motor i solskenet och 25 grader, synd om oss. Ingen segling … under färd kollade vi Kloka Boken (Hamnguide för spanska medelhavet) som dissade Malaga ganska ordentligt såsom dyrt och inte välkomnande för besökande fritidsbåtar. Ett samtal till Club Real Mediterraneo de Malaga (Kungliga Medelhavsklubben i Malaga) bekräftade att de inte hade plats för oss.

A1Så vi ställde om rutten till Benalmadena, som ligger ca 15 km syd om Malaga. Andra båtvänner har beskrivit det som Las Vega eller Disneyland för båtfolk, och nog ser det ut som så … en konstgjord anläggning med diverse vikar och öar med lägenheter, båtplatser och massor av affärer och restauranger. En av byggnaderna ser ut som en Disney bröllopstårta …. rätt kitschigt. Men faktiskt en trevlig hamn med god service, även om den är litet dyrare än de andra vanliga hamnarna i trakten. Vi betalar 27 €/natten nu i lågsäsong, OK men kanske inte det man vill ha i längden (runt 20€ har varit normen i andra hamnar).

Vi har haft kontakt med en f d kollega från IBM tiden, Bo Brennermark, och det blev så att han kom förbi med fru, svägerska och dennas man på drinkar ombord. Kvällen fortsatte på en lokal restaurang och vi hade hur trevligt som helst. Återigen, Carpe Diem …

Vi hade tänkt åka in till Malaga idag men struntade i det. Vackert väder osv, ska man då ta tåg in till en storstad och lufsa runt? Svårt att ta med hunden på museer …. det blir en dag på stranden istället. Imorgon fortsätter vi till Puerto del Este, sista anhalten före Almerimar där vi lägger båten.