Tänk så det kan bli. Våra planer ändrades. Vi hade läst på ordentligt runt Faro och Tavira som bägge är flodmynningar/laguner med ankringsmöjligheter, men man får läsa på ordentligt och ta sig in vid rätt tidpunkt avseende tidvattnet. Detta, tillsammans med det faktum att det skulle bli härliga vindar, gjorde att vi bestämde oss för att ta en längre etapp och segla hela vägen till Ayamonte, som är en by belägen vid en flodmynning. Floden heter Rio Guadiana och utgör gränsen mellan Portugal och Spanien.

1a9e0ed3-be62-4f23-86e9-8632be83baae.jpegHärlig segling med bra vindar gjorde att vi dessutom var framme snabbare än vi hade vågat hoppas på. Det ändrade inte på att det var skymning när vi gick in i flodmynningen och nermörkt när vi kom fram till Ayamontes gästhamn. Inget problem i och för sig, men även här måste man ha koll på tidvattnet och nu kom vi in med sjunkande tidvatten (alltså motström) där inloppet till Rio Guadiana är ökänt för att vara variabelt: Sjökortet kan inte vissa hela sanningen så man får ta det lugnt och se till att man har vatten under kölen. Som minst hade vi 1,7 meter under kölen och det får väl anses vara OK – men mycket senare än efter halva tidvattnet ska man nog inte göra detta. Vi hade 7,5 knops fart genom vattnet men som minst bara 3,5 knops fart över grund – alltså en motström på upp till 4 knop! Bra med ny, stark motor.

Lugn natt och sedan en dag i Ayamonte, en ganska trevlig spansk by. Vi träffade Lars och Kerstin på sin Naranja3, de långligger i Ayamonte På kvällen bjöd vi dem på sundownerdrink och just då kom våra vänner från Joyette, Mats och Ylva, intuffande i viken. Så det kom också över på ett (eller flera) glas Sangria.

Solnedgången var underbart vacker och påminde starkt om skivomslaget till Eagles Hotel California. Kunde inte låta bli att lägga upp det på Facebook och många vänner har reagerat positivt på det. Så det kan bli!

BusterKattPå kvällen rastades Buster, såklart. Plötsligt får han se en svart katt och tar till max-skallet och attack-i-koppel. Snopen när han inser att katten är målad på soptunnan. Ett bevis för att form/skepnad räcket för att trigga en hund …

 

 

Vi har hört och läst mycket gott om Rio Guadiana som är farbar ganska långt upp i floden. Enda hindret är en hängbro i början som enligt sjökortet håller 18 m höjd. Suck, TuSan är ju 20m hög så vi trodde inte att det skulle gå. Men skam den som ger sig, efter en stund med bågfilen och wire-kapen så är TuSan nu 2 meter kortare och kan därmed gå under bron utan problem.

Skämt åsido, det  finns mycket info om den verkliga brohöjden. Bl a är de 18m angivna som Mean Sea Level (MSL), där övriga sjökort i trakten använder sig av LAT (Lowest Astronomical Tide). Räknar man in att man går under bron vid lågvatten och att det dessutom var Spring (när måne, sol och jord är i linje och tidvattnet därmed är som lägst och högst vid respektive tidpunkt) så klarar sig TuSan under bron utan bågfil.

flod wideVi gick ca 20 sjömil (38 km) upp för floden och la oss på den portugisiska sidan i en by som heter Alcoutim. Det är hur vackert som helst på vägen (floden) och mycket väl utmärkt med gröna/röda prickar så vi hade en fantastisk trip. I Alcoutim har vi förtöjt vid en pontonbrygga, vilket gör det enklare att rasta Buster. Många andra båtar har bara kastat ankare i floden men man får nog kolla sådant ordentligt, det svänger friskt om tidvattnet så floden rinner än hit, än dit – på riktigt. Vi sitter bra vid pontonen och än så länge har ingen kommit för att ta betalt, fast det sägs att det ska kosta 11€, vilket i så fall är mycket billigt ändå (som mest har vi betalat 40£ för en natt och nu i lågsäsong är ca 20€ vanligt).

Fortwide
TuSan nästan mitt i bild

Vi tittade på fortet i Alcoutim som har det mest udda inträdespriset jag har varit med om: Exakt 2,51€ per person vilket alltså kostade 5,02€ för Päivi och mig. Buster gick in gratis. Men biljettnissen skulle ha de där 2 centen och vi fick kvitto på det hela. Fortet erbjuder en underbar utsikt, är man dessutom intresserad av utgrävningar från romartiden och framåt så finns det sånt att titta på också.

Väderkvarn
Var är Don Quijote ?

Vi har också tagit den lilla passbåten över till Spanien (1€ per person och färd, inga cent) och tagit oss upp för backen till en väderkvarn. Ingen Don Quijote men åsnan fanns här i alla fall.

Vi funderar på att ligga kvar någon dag till eftersom vindarna längre fram i veckan blir lämpliga för att segla till  Cadiz – och det är billigare och trevligare att ligga här istället för Ayamonte. Vi måste i alla fall ligga en natt i Ayamonte på väg ner eftersom vi behöver räkna rätt på tidvattnet för att komma under bron igen, vilket i dessa dagar är runt lunch och därmed samtidigt för litet vatten för att säkert komma ut ur floden. Sedan är det en lång dagsetapp till Cadiz så en paus i Ayamonte blir nödvändig. Inget fel på det.