Vi lämnade Morgat – vilken känsla att äntligen vara till havs igen och på väg till en ny ort … Morgat är trevligt men vi låg ju där i 2 veckor (!) före motorbytet. Siktet var ställt på Concarneau som ligger ca 60 sjömil från Morgat, en lämplig dagsetapp. OSK vännerna Ingela & Mats på sin Elina Alida ligger i Concarneau så det gjorde ju inte saken sämre. I och för sig har vi varit i Concarneau förut (med bilen) men hann aldrig se så mycket av orten eftersom vi träffade på OSK-båten Tindra och spenderade tiden med dem.

På väg till Concarneau rundar man Raz du Sein, ett ökänt ställe med starka tidvattenströmmar. Man vill verkligen läsa tidvattentabellerna och titta på klockan när man seglar där, annars kan man få en häftig motström! Självfallet hade vi läst på och därmed gick det så lätt så … nästan så man undrar vad allt snacket handlar om – så farligt var det väl inte? – men då hade vi ju faktiskt valt rätt tidpunkt på dygnet för denna plats.

Mitt i svängen runt uddens fyr, när vi precis skulle kolla segelsättningen (en gipp var inte utesluten (gipp = svänga så att vinden byter sida bakifrån – alltså från bak babord (vänster) till bak styrbord (höger) eller omvänt) hojtade en annan båt på oss på svenska, via VHF radion! De seglade nära oss och tyckte det var kul att se en svensk båt.

Fortsatte sedan seglingen och nu hade vi finfina vindar (upp till 13-15 m/s) i slör (snett bakifrån, perfekta segelvindar) hela vägen till Concarneau. En och annan regnskur men det är ju en Nauticat’s paradnummer – man går in i pilot house och fortsätter seglingen torr och varm.

I Concarneau träffade vi som planerat Mats & Ingela och det har blivit några fika’s och middag hos oss. Väder/vindar gör att vi ligger kvar i C tills på torsdag eftermiddag eller fredag morgon innan vi drar över Biscaya mot La Coruña, dit vi räknar komma fram på söndag. Att vänta in rätt väder är ett bra tillfälle att ordna allt det där som behöver ordnas – allt från städning till att åtgärda en liten läcka från akterdäck till akut tandläkarbesök … detta sistnämda påverkar också vara planer framöver, det blir ett moment till på det planerade Sverigebesöket de närmaste veckorna. Inte kul med tandvärk.