Plötsligt händer det …. Christophe sa att vi nog skulle kunna sjösätta på torsdag kommande vecka, men sedan blev det antagligen fredag … what’s another day? Propellerfrågan löste sig snabbt och rätt visp skulle komma på onsdag och plötsligt sa Christophe att då blir det sjösättning på onsdag eftermiddag! Kul tyckte vi, varpå franska tullen snart kom och hälsade på. De hade sett oss på AIS och kom i sin jolle men fick litet snopet klättra iland och upp på stegen. 4 gubbar i 45 minuter men de gav upp på att kolla båten (STÖK!) och kollade papprena och pass, samt utfärdade ett ordentligt besöksprotokoll. Det hjälpte litet att jag kan franska.

Så blev det! Vi hann precis med att bottenmåla det lilla vi ville fixa till samt polera det sista på skrovet – sedan kom kranen litet tidigare än sagt och så var vi i vattnet! En liten stund för att återställa riggen efter kranlyftet och kolla att allt är tätt (det verkar det vara) och så var det dags att tuffa runt i hamnen för att kolla att allt fungerar som det ska. En liten stund senare vågade vi oss utanför hamnen och sedan var det klart – allt fungerar som det ska så det var bara att sätta av Christophe på kajen och åka till gästhamnen och förtöja.

En udda känsla att efter 3 veckor på landbacken se båten i sitt rätta element och kunna gå ombord utan stege.

marinetrafficNästa morgon kom Christophe förbi för att kolla det sista, vi röjde det värsta (det har varit en byggarbetsplats  i tre veckor) och sedan tuffade vi iväg till Morgat igen, 2½ timme motorgång runt udden. Tanken var att testa motorn så att IFALL något strular så skulle Christophe vara i närheten. Inget strulade, tvärtemot går TuSan litet snabbare än vanligt på rekommenderade motorvarv så man kan säga att vi har vunnit en knop i fart. Nu ska motorn köras in i 5o timmar men vi ska faktiskt också segla.

Närmast tar vi oss till Concarneau imorgon (lördag) för att där avvakta några dagars blåsigt väder. En annan OSK båt, Elin Alida med Mats & Ingela ligger där så det ska bli kul att träffa dem igen (de var i Camaret i veckan och bjöd på hemlagad sushi, supergott!).

Sedan får vädret styra men det lutar åt att vi tar oss över Biscaya senare i veckan, men riktning på Bilbao eller något sånt – beror på vindarna!