Tiden går och vi har mycket att göra, hur länge har vi hållit på egentligen? Idag är den 1 september och det var den 2 augusti vi upptäckte motorproblemet … så det har gått en månad. Men det hela artar sig, vi hoppas kunna sjösätta på torsdag kommande vecka. Det som saknas just nu är en propeller!

img_34971.jpg
Nytt motorfäste, specialbyggt.

Motorn kom äntligen fram i måndags och på tisdag lyftes den in. Skön känsla att se tomrummet i motorutrymmet fyllas igen. Christophe och Pascal höll sedan på hela onsdagen med att rikta in motorn på millimetern, inklusive att bygga ett nytt motorfäste. Detta byggde de av stålbalkar (se foto) – bra att de kan ”allt” så att det inte behövdes en smed för detta (som säkert inte hade varit lika snabb heller). Under torsdagen kopplade de sedan in diverse andra saker, såsom kylvatten, diesel, motorreglage osv. Jag pulade med kabeldragningen i båten, det var en hel del funderande på hur vi vill ha det egentligen. Det ska vara praktiskt och se snyggt ut, tack! Lösningen blev att ta bort några gamla (motor-) instrument som ju inte behövdes längre och ersätta med de nya instrumenten. Det låter kanske enkelt och självklart men så är det inte nödvändigtvis.

IMG_3508[1]
Nya motorknappar, nere
Den yttre styrplatsen (som vi använder mest) var litet klurig att få till – lösningen var att demontera instrumentpanelen och sätta varvräknaren på samma plats son den gamla, men sätta motor av/på knapparna i pedestalen. Detta medförde håltagning efter noga mått-tagning. I glasfiber visade sig Dremel-borren med sin lilla sandpapperrondell vara hela ypperlig, speciellt om man höll dammsugaren intill och därmed slapp en hel del glasfiberdamm i båten. Nog att det blev en hel del extra dammsugande efteråt i alla fall …

Paralellt med allt detta har vi passat på att slipa/lacka räckena på TuSan, denna gång också undersidan vilket gjorde att räckena behövde demonteras. Det hade inte blivit av sedan vi köpte båten (12 år sedan) och var inte heller gjort då, så nu kändes det som ett bra tillfälle att göra ett ”perfekt” jobb.

Päivi ipad 982Vi har också hunnit turista litet mera, förra helgen var vi i Carnac (gamla bautastenar), Vannes (medeltida stad), Port Aven (medeltida by, jättefin!) och hälsade på en gammal klasskompis från min tid i Frankrike (Christian Dumard). Mera lokalt har vi tittat på fler bautastenar och en modernare, tristare variant – betongbunkrar från andra världskriget. Den dagen var det så varmt att vi tog oss flera svalkande dopp i havet.