Tiden går när man har kul …. men nog för att vi skulle vilja vara klara med motorbytet och komma vidare. Det är trevligt i Camaret-sur-Mer och vi har gjort några utflykter med bilen (hämtade pappas bil i Paris) till Quimper, Concarneau och Mont St. Michel, men i alla fall …

 

Christophe och Pascal har slitit hårt med att ta ut både generatorn och motorn. Vi fick ta loss diverse delar av motorn för att kunna få ut den ur motorrummet men nu är den ute. I helgen tillbringade jag 9 timmar (!) med att rengöra motorrummet ordentligt, det hade nog inte gjorts på 30 år sedan båten byggdes – mest för att motorn ju faktiskt är i vägen för att komma åt under motorn.

Passade på att fixa litet med den elektriska länspumpen som fungerar i manuellt läge (alltså att man slår på strömbrytaren) men inte i automatiskt läge (den ska känna av att vattennivån stiger och slå på sig själv). Pumpen har en elektronisk sensor och denna funktion har alltså lagt av. Nog för att jag gillar elektronik och prylar men här har jag insett att man ska ta det säkre före det osäkra – och nu skaffar jag en hedelig gammaldags flottörbrytare till en ny pump. Denna fungerar helt enkelt så att en arm lyfts av vattnet och då slår en kontakt till för pumpen. Ingen elektronik! Gör om, gör rätt.

IMG_3424[1]
Ingen propeller, axel eller stödbock!
Proppelleraxelbocken, ett V-format stöd för propelleraxeln som sitter närmast propellerna utanpå skrovet var böjt. Grabbarna tog loss det och har rätat ut det, det kommer att bli hur bra som helst. Det hade nog böjts/skadats vid något annat tillfälle för man kunde se litet slitage i packningen. Jag hade inte sagt något om detta men de gör sitt jobb rätt och kollar allt. Det känns tryggt.

I förrgår märkte jag att batteriladdaren gick ganska mycket (den har en fläkt om den blir varm) och när jag slog av den dog all el i båten. Alltså kommer ingenting från batterierna. Inte bra, måste lösas. Men i detta fall är det frågan om ren mekanisk inkoppling och eftersom vi har röjt runt med kablarna (tagit bort alla gamla motorkablar som inte längre behövs, jag vill inte ha ”döda” kablar i båten) så måste ju något ha hänt. Grävde runt i elsystemet runt plus-sidan och blir inte klok på det hela. Det funkar med batteriladdaren men inte med battereirna. Batterierna är fulladdade. Någonstans är det stopp i röret … efter att ha demonterat större delen av matningskablarna och huvudströmbrytaren (kan det vara fel på den?) tänker jag till sist …. kolla minus-sidan! Klart som korvspad, när motorn togs ut kopplades dess minus-kabel loss. Huvudmatningens minuskabel var kopplad till motorn … så minus-sidan var alltså frånkopplad. Såklart.

Vad lär man sig av detta? Flera saker. Det första är att ge inte upp. Felet finns någonstans och förr eller senare hittar man det. För det andra: Ha ett BRA mätinstrument (det har jag) så kan man mäta fram en massa saker, t ex om det finns ström eller om man har hittat bägge ändor på samma kabel (som i övrigt är dold i inredningen). För det tredje: Glöm inte bort minus-sidan! Och sist, men inte minst: Se till att ha ett komplett och korrekt kopplingsschema för båten.

Det hela tog en hel dag. Suck.

IMG_3426[1]
Dynaplate monterad
Vi passar också på att sätta en Dynaplate på skrovet. Det är en platta i sintrad brons som utgör ett jordplan för kommunikationsradion. Denna ska sitta under vattenlinjen och därmed blev det inte av i våras när radion installerades, båten var ju i vattnet. Vi har använt en annan lösning, KISS kabel, och det finns hur många olika åsikter som helst om vilken lösning som fungerar (bäst). Jag återkommer med rapport om hur det blivit, först ska vi ha tillbaka radion (den är också paj) från service och så ska båten in i vattnet igen ….

IMG_0897Päivi sliter som en liten räv med att rengöra skrovet, vilket vi inte hann med i våras – och det blir inte enklare när båten ligger kvar i vattnet! Man ser tydlig skillnad mellan det rengjorda och det som kvarstår …. TuSan kommer att bli som en ny båt efter denna ”pit stop”.