Vi kom till Camaret-sur-mer med den gamla motorn, som fått flera oljebyten för att tvätta ut så mycket skit som möjligt. Motorn har en oljepump som via en slang är kopplad till oljetråget (längst nere i motorn) och det gör det enkelt att pumpa ut motoroljan. Mycket bra system, ni som har båt och har möjlighet att installera ett sådant – gör det!

I Camaret låg vi en natt i gästhamnen och träffade Mikka & Outi från Finland på deras X-yacht, de hade förtöjt intill TuSan. Flera andra svenska båtar i hamnen som vi också fått kontakt med sedermera, bl a Sofia & Peter med barn. Det är kul att träffa båtfolk!

Nåja, nästa dag skulle TuSan lyftas efter lunch (även här styr tidvattnet …) och allt gick bra till en början, men sedan fastande ena lyftremmen på något sätt under båten. Dykare behövdes men de lokala var inte tillgängliga, tydligen, så jag fick sätta på mig min utrustning och hoppa i vattnet. Vi har en dykutrustning ombord för precis detta ändamål: Ifall något behöver fixas med båten, t ex en tamp i propellern … nu hade vi ett lyftband i propellern, eller hade lyftbandet en propeller i sig? I alla fall hade ett av propellerbladen skurit rakt in i lyftbandet så ett nytt fick hämtas. Nu kollade jag med dyk noga att banden låg rätt och då lyftes TuSan på land hur lätt som helst..

TuSanpålandNu står hon litet snett och framåtlutad så Päivi och jag känner det som en evig nerförsbacke i en våg, fast hon står still. Tur att vi har torrdass ombord för nu går det inte att pumpa ut något, varken man får eller inte.

Nästa morgon började jobbet med att ta ut den gamla motorn och den defekta generatorn, som förhoppningsvis kan lagas och byggas in igen. Gott om kablar och slangar och Christophe och Pascal lärde mig en del nya ord på franska, dels facktermer för båtmekanik, dels svordormar (fuck-termer?) (ursäkta).

När vi tog bort ventilhuskåpan såg jag att oljebytena hade gjort sitt, dvs. tvättat bort den gamla skiten till väldigt stor del … men också att det var ett tunt lager rost på allt. Som sagt, den gamla motorn skulle nog tuffa på ett tag till men förr eller senare är det slut och då är det bättre att få det hela gjort nu.

På kvällen kom Sofia & Peter med barn förbi och vi hade en trevlig stund med ost & vin. De ska vidare till Spanien på lördag, vi ses säkert igen framöver och tänker då köra cirklar runt deras båt. Med motor.

Nu väntar vi på att en kran ska lyfta ut generator och motor så att vi under helgen kan rengöra motorrummet och sedan montera in en ny motor. Det ska bli skönt att bygga in nytt och inte bara ta bort gammalt.