Vi gick från Scilly öarna tidigt på morgonen för att försöka hinna fram till Ile d’Ouessant (i Bretagne) före solnedgången men så blev det inte … vi förtöjde i mörker men som tur hade franska flottan ett större fartyg ankrad i samma vik så vi fick viss hjälp av att de var upplysta som en bättre julgran.

Bojarna i Baie du Stiff (Ile d’Ouessant) är gratis, i övrigt finns ingen service för båtfolk (om man undantar att det finns allmänna toaletter och soptunnor i land). Vi tog jollen iland och promenerade upp till restaurangen Chez Jacky, som vi hade läst om på nätet – ägaren skulle ha en god lammragu, men denna skulle beställas i förväg. Inne på restaurangen visade det sig att det var stängt ikväll, men vi kunde få äta ragun till lunch på en gång om vi ville. Trevligt! Vi tog en promenad runt trakten och återvände för lunchen, som sagt en mycket god lammragu med tillhörande fransk druvdricka.

Efter denna lunch promerade vi runt litet med och plockade en massa björnbär – hela ön är översållad av björnbärssnår så det var bara att ta för sig. Återvände till båten för en lugn kväll och nästa morgon skulle vi vidare till Camaret-sur-Mer inne i Bretagne viken. Här gäller det att räkna rätt på tidvatten och strömmar för om man kommer fel har man problem – det kan vara upp till 4 knop i motström om man tar heltfel, nu fick vi 2 knop i medström istället.

Innan vi kom iväg strulade motorn litet, ville inte riktigt starta men det verkade vara batteriet (som är gammalt). Med hjälp av startkablar från ett annat batteri gick den sedan snällt igång.

Framme i Camaret-sur-Mer la vi oss i Port Vauban, den yttre gästhamnen för litet större båtar. Trevlig by med brasserier, restauranger, caféer …. sommarfrankrike helt enkelt. Vi åt en Assiette Camaretoise, alltså langustiner och ostron. Även till detta fransk druvsaft.

I byn ligger det ett antal fiskebåtsvrak som fotas flitigt av alla turister.  De ligger intill Tour Vauban som är en rest av det franska sjöförsvaret på 16-17-18 talet. Även fransmännen kom på att militärtekniken utvecklades snabbare än bygget så det mesta var förlegat redan innan det var klart.

Vidare till Concarneau nästa morgon. Väl under färd upptäckte vi ett lätt fel i avståndsberäkningen, det var 60 sjömil och inte 30 … och då skulle vi komma fram på natten. Alltså ändrade vi planerna till sjös och satte kurs på Morgat. Även denna gång strulade motorn men startkabel hjälpte. Batteriet behöver bytas, plan för vistelsen i Morgat.

Framme i Morgat förtöjde vi vid gästbryggan. Det visade sig att tisdagar är festdag (på sommaren) i Morgat så det var fullt med musiker, scenuppträdanden, gatustånd osv. Gott om folk och en fin solig dag. Litet senare på eftermiddagen kom en holländsk båt och förtöjde intill oss (det var redan fullt längs med bryggan, vi var i tid) och det visade sig att kvinnan ombord var en gammal bekant till oss – vi hade träffat henne (och hennes man) i Åbo/Åland skärgård 2013. Hon kom ihåg oss, tyvärr visade det sig att hennes man gått bort för några år sedan så nu seglade hon med en vän. Världen är liten! Det blev några glas tillsammans och gamla minnen …

506Nästa morgon skulle jag ta mått på batteriet för att köpa det nya och hittar oljeblandat vatten i ”hela” motorrummet. Inte bra. Motorn har stora problem. Ingen idé att köpa ett batteri, problemet är allvarligare än så.

Får fatt på en mekaniker och vi tar loss ventilkåpan och tar ut injektorerna. Fullständig olje/vattenmajonnäs i hela motorn och havsvatten i en cylinder! Det blir svårt och dyrt att laga så det mest troliga är att byta motor. Suck. Vi blir kvar i Bretagne ett bra tag till. Planerna får revideras.

Uppdatering kommer….