Nu har vi varit en vecka i Morgat (på Bretagne’s västkust, mitt i udden) och det börjar klarna på olika sätt.

Efter att ha varit lätt chockade av motorns tillstånd – oljeblandat vatten litet överallt – har vi kommit fram till att havsvatten har kommit in bakvägen genom avgassystemet. Det finns ett system som ska förhindra detta men den del i motorn där avgaser och sjövatten ska mötas (för vidare transport ur båten) har fått en spricka som gör att vattnet kan rinna åt fel håll precis när motorn stannas – alltså inga avgaser längre som trycker på åt rätt håll. Det är åldersrelaterat och att TuSan nu går i saltvatten har väl inte gjort det hela bättre.

Steg ett var att tömma alla cylindrar på havsvatten och det gjorde jag genom att skruva loss injektorerna (Det är de som sprutar in diesel i cylindern) och sedan stoppa in en liten slang genom hålet och suga upp innehållet med munnen. Saltvatten med olja, gott gott! Steg två – in med en skvätt olja och snurra runt allt med startmotorn, sätta tillbaka alla delar, rengöra olje/vattenmajonäsen så gott det går och sedan se om det hela startar. Tänk att det gjorde det! Tyvärr är ju motorn inte rengjord på insidan och vatten/oljeblandningen finns överallt så faktum kvarstår att det behövs mycket jobb för att återställa motorn. Men den går i alla fall så inget är direkt sönder – ännu.

Att göra det hela rätt innebär att ta ut motorn, demontera den, kolla alla delar, byta ut ev. skadade / rostangripna, sätta ihop det hela igen och sedan bygga in motorn i båten igen. Det tar lång tid och kostar en hel del pengar och i slutet undrar man trots allt om man inte missat något – och motorn är ju 30 år gammal.

Så vi kommer att byta motor – lika bra att göra det hela rätt nu och inte stå med en (ännu mera) defekt motor någonstans där ingen hjälp går att få. Här i Frankrike talar jag i alla fall språket (uppvuxen här mellan åldern 10-19 år) och det är inte helt fel att vara i Bretagane några veckor.

Vi har kontakt med 2 olika företag för motorbytet – det ena (i Brest) sysslar med några olika märken, bl a Volvo Penta, Beta Marine och Cummins. Först kom man med förslaget att sätta in en 75 hk motor i TuSan – den gamla är på 135 hk och Nauticat43 byggdes på den tiden med 110 eller 135 hk motorer. Vi tyckte det lät litet svagt och när vi ringde till Nauticat i Finland sa de direkt att 75 hk inte räcker till. Så det förslaget är borta, det kom mest för att en sådan motor fanns tillgänglig. En 110 hk Volvo finns först någon gång i september … vi fortsatte att prata med Brest-företaget och de håller på att leta efter motorer och har lovat återkomma igår eller idag på förmiddagen, vilket redan är passerat.

Vi har också haft kontakt med ett annat företag som ligger i Camaret-sur-mer. Litet mindre och där har vi fått en komplett fast-pris offert på en 110 hk Yanmar, vilket också är det märke som Nauticat bygger in i sina nya båtar numera (Ford Lehman tillverkas inte längre). Motor och alla tillbehör finns tillgänglig omgående och jobbet kan påbörjas nästa vecka efter 15 augusti, som är en helgdag i Frankrike.

Så det lutar starkt åt en Yanmar motor – vi inväntar en eventuell (bättre) offert från Brest men tror inte riktigt på det. Vi behöver fixa pengarna också … men räknar med att fatta beslut inom 1-2 dagar och sedan börja jobbet nästa vecka, som kommer att ta ett par veckor. Så resten av augusti i Bretagne som det ser ut. Det medför att våra planer att svänga in i Medelhavet i oktober antagligen ändras men vi avvaktar att komma iväg innan vi planerar på nytt.

Jag kommer att dokumentera motorbytet löpande så att ni ser vad som händer och vilka överraskningar vi drabbas av, för inte kommer det här att gå utan strul! Vi passar på att ta det lugnt och vara litet båtsociala med grannbåtarna.