Vi fortsatte från Port Ellen till Belfast, längs med Nordirlands kust. Några försök att segla avbröts snabbt då de svaga vindarna dessutom tyckte att det var roligt att snurra runt TuSan, så järngenuan fick puttra på. När vi närmade oss Belfast började det regna, såklart, så det var bara att ta på sig regnstället igen. Återigen kändes sydvästen (present från våra barn med respektive) helt fantastisk, slår mössor och huvor med båtlängder.

Inloppet till Belfast är en muddrad led och Harbour Pilot åkte förbi och bad oss kontakta hamnen på kanal 12. Vi var så välkomna men skulle hålla utanför den muddrade leden till boj #9, därefter var vi välkomna innanför leden. Senare / närmare var det diverse skyltar som uppmanade alla fartyg att kontakta hamnen för direktiv.

Med ”clearance to proceed to marina” fortsatte vi in i Belfast’s stora industrihamn, längst inne fans marinan som drivs/ägs av Belfast Harbour. En mycket trevlig marina, mitt i city (i alla fall nästan) och billig! Man betalar med kort i en automat (ungefär som att parkera bilen) och det kostar 16,80 £ – oavsett båtstorlek. Dessutom ingår landström, färskvatten, dusch, toa och tvättmaskin utan extra kostnad vilket gör denna marina till den mest prisvärda hittills. Många andra marinor tar betydligt högre avgift (oftast runt 2,5 £ per meter båt, vilket gör ca 35 £ för TuSan) och därefter kostar dusch 1 £ och en tvättmaskin 3 £, torktumlare lika mycket till. Landström vill man oftast ha 3£ för så ni ser, Belfast var ett kap! Dessutom inte speciellt mycket båtar i hamnen så vi fick ligga längs-med pontonbryggan.

IMG_2895[1]Marinan ligger på gångavstånd av det fantastiska Titanic museet, som i sin tur ligger precis intill den docka där Titanic (och hennes syster, Olympic) byggdes. Ett modernt museum med mycket interaktivt informativt material. Bäst tyckte jag om att man hade byggt upp en första-klass och en tredje-klass kabin i full skala samt en underbar filmad presentation av hur vraket ligger på havsbotten – det kändes som om man åkte över vraket i en glasbotten-ubåt.

I priset ingick ett besök på Nomadic, som var en passbåt som användes av White Star bolaget i Cherbourg – Titanic kunde inte gå in i denna hamn pga. sitt djupgående så man använde dessa mindre fartyg för att skjutsa folk & last fram och tillbaka. Nomadic har byggts om kraftigt under åren och håller på att återställas till ursprungligt skick – bl a har den varit diskotke och nattklubb på Seine floden i Paris.

På eftermiddagen / kvällen gick vi in till Belfast och åt (samt drack) middag på the Morning Star, en typisk pub med mat. Helt OK men inte värt någon större omväg för den som läser detta i jakt på tips.

Nästa dag vaknar vi till solsken och bestämmer oss för att vara duktiga först – diverse båtfix med bl a tömning av torrdass-bajstunna, lagning av strulande länspump och koppling av solcells-regulator (även denna strulade). Den kostnadsfria tvättmaskinen (och torktumlaren) användes flitigt.

IMG_2892[1]Ott passade på att besöka HMS Caroline, ännu ett museifartyg. I detta fall en kryssare från första världskriget som är den enda kvarvarande från slaget vid Jutland. Man får vara ordentlig teknik- och historienörd för att uppskatta HMS Caroline men fartyget är i otroligt gott skick. Man får en audio-guide och blippar fram ljudet i ett headset beroende på var man är. Den engelska flottans stränga hierarkiska struktur syntes överallt – kapten hade egen svit med sovrum och badrum / toa, officerare delade på badrum / toa och vanliga sjömän hade en tvätthall.

Fick också en förklaring till att man på engelska kallar toan ombord på fartyg ”head”. På den gamla ”goda” tiden gjorde man sina behov vid galjonsfiguren längst framme – oftast seglade man i medvind och vågorna spolade rent därframme. Det var alltså mest praktiskt att göra sitt där.

IMG_2894[1].JPGEftermiddagen såg oss på St Georges market, en blandning av Östermalmshallen och loppis. Levande musik och en god öl/ett glas vin var en fin upplevelse, därefter köpte vi ett köttpaket hos slaktaren för 20£. Säkert 2-3 kg kött varav 4 biffar, 6 kotletter, 6 kycklingfileer, 6 hamburgarbiffar, 12 korvar och 4 kryddade pepparköttfärsbiffar. Päivi fick tillfälle att prova vakuum-förpackaren för vi hinner inte äta allt innan det förfars.

En lugn kväll och nu är vi på väg till Isle of Man, en pittoresk fiskeby som heter Peel. Vi stannade kort i Bangor (utanför Belfast) för att handla litet båtprylar i en båtbutik (de flesta har försvunnit för internet-handeln). Solen skiner i högtrycket men den lilla svaga vinden blåser från fel håll så Järngenuan puttrar så fint.