Vi ligger i Peterhead som planerat och ägnade de två första dagarna åt diverse båtvård, primärt då att försöka få fart på vår dieselgenerator. Efter ett antal egna försök och standardkontroller (luft, bränsle, filter, ….) ordnade jag hjälp från Donald Wray (mek. Han kom förbi och lyckades inte heller få fart på den. Det tyder på att vi har kompressionsproblem och det är inget enkelt, billigt eller snabbt att åtgärda. Vi klarar oss ganska bra utan generatorn tills vidare. I Inverness (onsdag) har jag bokat en mekaniker till för att göra ett kompressionstest, sedan får vi fatta beslut. Vi leker mest med tanken att skaffa en vindgenerator och en bättre inverter, detta skulle i princip kunna ersätta diesel-generatorn. Jag återkommer!

Efter att ha firat midsommarafton (tack alla vänner för bidrag till denna) med Agnes Wilson (en fd inneboende hos oss – skotskt flicka som är hur trevlig som helst) var det då dags att upptäcka Skottland mera i detalj. Vi hyrde en bil och gav oss iväg i vänstertrafiken. Kul upplevelse, men gång på gång letade jag efter växelspaken med höger hand.

Fyrmuseet i Fraserburgh

IMG_2572[1]Först anhalten blev fyrmuseet i Fraserburgh. Mycket intressant och upplysande. Förutom att se alla möjliga linser och lampor fick vi också se mistluren som användes vid dimma – den låter ungefär som en kärlekskrank kossa. Ett besök i den gamla fyren (man hade köpt in ett slott av en lokal makthavare som kommit på obestånd och byggde fyren på slottet, därav formen) med ursprunglig mekanik var toppen, den guidade turen hade oss två som deltagare och därmed fick vi i praktiken en privatvisning av fyren. Fyrvaktarna jobbade i skift och fick dels veva upp urverket som snurrade linsen var 30:e minut (i princip som ett gigantiskt gökur), dels skulle de pumpa upp tryck i paraffinbehållaren var 20:e minut. Att missa detta så att fyren stannade eller slocknade ledde till omedelbart avsked, vilket blev ännu värre eftersom de hade tjänstebostad – så man blev både arbetslös och bostadslös på kuppen om man försummade jobbet. Karriären var rent turordnings- och tidsbaserad så man befordrades i den takt de äldre gubbarna dog, pensionerades, sa upp sig eller blev uppsagda. Dessutom var placeringsorten inget man kunde påverka så det kunde bli en placering på en klippa ute i havet eller på en fyr på fastlandet. Placeringarna varade i 2-10 år. Tufft!

Whiskydestilleriet Glen Dronach

Efter en lunch i byn Huntley som vi snabbt avser glömma (brittisk mat …) blev det en guidad tur på whiskydestilleriet Glen Dronach. Utanför hängde en Union Jack, en skotsk och en amerikansk flagga – eftersom stället numera ägs av Jack Daniels i USA. Suck.

IMG_2574[1]Rundturen var ganska OK och guiden Ann förklarade i detalj hur man gör whisky. Just detta ställe köper in malten så det först vi fick se var kvarnen som mal malten, byggd 1902 och fortfarande i drift. Därefter till diverse kärl och fat för jäsningar samt destillering och till sist en färdig Whisky. Det var en ganska OK tur men jag har mycket större förhoppningar på Talisker och Oban när vi kommer dit i sinom tid. Självfallet köpte vi en flaska och smakprovet som ingick i turen tog Päivi på plats, jag som chaufför fick min senare på båten.

Lokala Stonehenge

IMG_2584[1]Färden tillbaka råkade gå förbi en stenring från 2-3000 år före Kristus. Användes tydligen som kalender, månobservationer och diverse festligheter. Intill en ringformad gravplats som var från ungefär samma tid. Tydligen finns det flera hundra sådana platser bara i Skottland så Stonehenge och Ale stenar är inte så exklusiva som man kanske kan tro. I praktiken var detta väl dåtidens bykyrka. Kul att ha sett!

New Slains Castle – Draculas tillhåll

IMG_2594[1]Sista anhalten för dagen blev New Slains Castle (byggd i olika etapper från 1453 och framåt) som numera är en ruin. Att den heter ”New ..” beror på att det finns ett ”Old Slains Castle” intill som alltså är äldre än 1453 … allting är relativt, som Einstein sa.

1925 tog man bort taket för att slippa betala fastighetsskatt och därmed är detta numera en ruin. Man kunde tydligt se de olika byggnadsetapperna och det måste ha varit ett fantastiskt slott. Precis intill havet med klippor, fåglar och vågor …. Det säga att Bram Stoker, som skrev böckerna om Dracula, inspirerades av detta slott och det är lätt att förstå. Inget man vill besöka ensam på natten … men vårt besök där vart mycket lyckat.

Peterhead Prison Museum

Tillbaka i Peterhead efter en blåsig, men välförtöjd, natt gick vi några hundra meter till IMG_2614[1]Peterhead Prison Museum. Detta började användas 1888 och stängde så sent som 2013! Fångarna var satta till hårt straffarbete och bygge hamnpiren i Peterhead genom att bryta granit i ett stenbrott intill. Inget daltande här inte …. En mycket fängslande upplevelse med personliga hörlurar så man kunde gå i sin egen takt och titta på i princip allt. Standarden hade inte förbättrats speciellt mycket sedan 1888 och man förstår att det blev en och annan revolt. Den intressantaste var skit-revolten på 1970 talet, då de intagna helt enkelt sket ner sina egna celler – väggar, golv, allt. Efter tvångsduschning och spolning av cellen började de om. Det framgick inte riktigt hur länge de höll på med detta eller om de fick något resultat. En annan revolt med gisslantagna fångvaktare slutade med att Margaret Thatcher skickade in elitstyrkan SAS.

Även detta besök mycket intressant och man uppskattar friheten, inte bara till sjöss!

Hård krabba och felvänd kabel

IMG_2611[1]Tillbaka på TuSan diverse fix (bl a dammsugning efter gårdagens krabb-frossa, delar var så hårda att vi fick använda polygrip för att knäcka och det flög krabbskal både hit och dit!). Jag fick äntligen ordning på datamodemet till kortvågsradion, som hade strejkat å det grövsta. Det visade sig att kabel med märkning ”TOP” på ena sidan skulle sättas med ”TOP” nedåt – och det gick alltså att sätta in den fel. Morrr! Men desto gladare att ännu ett problem är löst. Nu ska jag bara råda bot på diverse HF störningar i båten, när vi sänder blinkar lamporna. Utan att vara påslagna! Alltså bara av den energi som radion strålar ut. Så ska det inte vara men det är coolt. Dessutom blinkar det i takt med mitt tal, ungefär som musiken blinkar i takt på ett diskotek.

Imorgon måndag tänker vi dra oss mot Lossiemouth och anlända i Inverness på tisdag kväll.