4 dagar på väg ….

I söndags kväll kom vi så äntligen iväg – i och för sig bara 6 sjömil till Härsö, där vi badade bastu (105 grader). Dock helt enligt planerna, vi ville inte stressa mer än nödvändigt första dagen. Det viktigaste hade stuvats och vi kunde andas ut. Det var afton

och det vart morgon, den andra dagen. Måndagen 5 juni var den första riktiga färddagen och vi hade såklart vinden rakt in i fören, därmed alltså motorgång. Förbi Dalarö och sedan över Mysingen (vattnet mellan Dalarö / Utö / Nynäshamn) och ner till Landsort. Stockholms skärgård är fantastisk men jag måste säga att jag har en sorts hat-kärlek till Mysingen. Den tar ju aldrig slut!

Efter Landsort gick vi utomskärs tvärs över till Arkösund, även denna bit helt för motor för vindarna envisas med att blåsa oss i käften. Att kryssa med TuSan är självfallet möjligt men nu vill vi rätt snabbt ner till södra Sverige, alltså användes Järn-Genuan (seglarslang för motorn).

När vi närmar oss Arkösund lugnar sig vågorna och vinden och vi glider in i en fantastisk solnedgång. SXK (Svenska Kryssarklubben) boj är ledig och vi hänger oss på den för natten, efter att ha intagit obligatorisk förtöjningssup. Det vart afton

och det vart morgon, den tredje dagen. Efter en lugn natt går vi upp vid 8 tiden och kommer iväg strax efter 9. Den ö-kända (yepp!) sjö-fyran leder oss i Valdemar Atterdags spår ner för kusten och även idag är det väl-ventilerat avseende vinden – i näbben såklart. Järn-Genuan tuffar på.

Efter att ha varit så nöjda med SXK’ boj vid Arkösund bestämde vi oss för att uppsöka en likadan utanför Mjödö i Västerviks-trakten. Strax innan ankomst kan vi äntligen segla och gör så i en timme innan vi är framme. Väl inne i den fina viken ser vi ingen SXK boj, dock väl en fantastisk brygga – helt tom. Senare upptäcker Ott att symbolen på SXK’s hemsida visade ”Medlemstips” och inte ”SXK boj” men vi var väldigt nöjda med denna plats. Skyltarna visar att Bullerbys båtklubb från Västervik sköter denna fina anläggning men, som sagt, ingen kotte där. Vi lägger till längs med och avnjuter en nationaldags-middag bestående av sill o potatis samt lämplig dryck. Fantastisk fin kväll men vädergudarna på SMHI påtalar vind och regn framöver. Som om vi inte hade haft nog med vind (fast från fel håll ….).

Det vart afton och det vart morgon, den fjärde dagen. Under natten kommer mycket riktigt regnet och vi tar det lugnt på onsdagen, med bl a en del båtfix. Kortvågsradion testades för första gången i skarpt läge och visade sig fungera utmärkt, med en glad Ott som konsekvens. Christer och Ott sätter upp ett grabbräcke i innertaket inför kommande Nordsjö-seglats. Även tjejer får använda det trots namnet!

Vid 15-tiden kastar vi loss och går för motor resten av sjö-fyran mot Kråkelund, där det finns en SXK boj. Denna gång hade Ott kollat noga att det var rätt symbol på sjökortet …den fanns där och efter 4-5 försök i den starka vinden lyckades vi fånga den med 2 tampar, nattlugnet kunde ses fram emot. Förtöjningsdryck, såklart, och efter Päivi’s väl-lagade middag lärde vi Christer att spela Mah-Jong, ett fantastiskt kinesisk spel där strategi möter estetik.

Det vart afton och det vart morgon, den femte dagen. Idag torsdag vaknade vi till en halvmulen dag med fortsatt blåst från söder. Så motorn får kicka in igen och i skrivande stund är vi halv-vägs till Kalmar, där vi tänker lägga oss för natten och imorgon kompletteringshandla litet. Sedan är planen att ta oss till Utklippan imorgon kväll.

Humöret på topp och alla glada!