Flera tittar på olika väderprognoser gjorde att vi bestämde oss för att gå från Kalmar direkt till Kiel – en sträcka på 290 sjömil och ca 2 dygn. Vi räknade med att få segelbara vindar över Hanöbukten och så blev det också, med toppfart 8.8 knop för segel – nytt rekord för TuSan! (Det förra låg på 8.3 knop). Resten av sträckan, blev tyvärr motorgång eftersom sydväst/västliga vindar insisterar på att dominera. Vi gick litet mera österut (förbi Rügen) och kunde då i alla fall få litet stöd av seglen, men det var motorgången som styrde.

Natt-passen delades upp mellan oss och var lugna, den sjögång vi hade mött utanför Stockholm och i viss mån strax efter Kalmar slapp vi som tur var. Självfallet gungade det litet då och då – Christer som har förpiken har kallat den för både hiss och torktumlare.

Vi kom fram till Kielkanalen 11.20 på söndag den 11 juni efter nästa exakt 48 timmars gång från Kalmar. En solig och fin dag, även om det nu blåste 7-10 m/s (rakt i fören, om ni nu undrar). MArineTraffic KielVi fick snurra runt utanför slussen i 2½ timme, det fanns ingen förtöjningspunkt för väntande fritidsbåtar … nåja, in i slussen med container-fartyget Flottbek som kompis och sedan var vi äntligen i Kielkanalen, stor och fin. Navigation är lika med ”Följ diket”. Flottbek körde om oss efter ett tag och dessa fartyg är gigantiska när man ser dem på 10 meters håll från sin egen båt. Respekt.

Målet var satt till Rendsburg’s båtklubbs marina och där anlände vi vid 18 tiden, la oss glatt längs med bryggan på ”storbåtsplats” och betalade hamnavgiften, beställde småfrallor för nästa morgon och drack sedan en god öl i klubbrestaurangen, varefter även middagen intogs där. Päivi fick en tysk portion sparris med skinka och den visade sig vara henne övermäktig – så mycket var det (och mycket gott).

En promenad i Rendsburg följde (mysig tysk småstad med medeltida anor) och sedan hann vi precis till båten innan regnet kom. Mah-Jong spel avslutade kvällen.

Nu är vi på Kiel Kanalen och avser ta oss till Helgoland idag – om våra förhoppningar på slussning i Brunsbüttel och tidvattenkalkyler håller!