När man är ute och långseglar kan det vara långt till närmaste sjukvård. Korsar man Atlanten från Kanarieöarna till Karibien tar resan 3-4 veckor och det är inte helt säkert att man kan/vill vända efter en vecka, eftersom det då antagligen blir motvindar. Händer något ombord måste man alltså vara beredd på att det kan ta viss tid innan man kan få hjälp av utomstående.

Att vara väl förberedd är därmed väsentligt för säkerheten. Vi har gått OSK‘s Utsjöskepparkurs som innehåller en hel del praktisk information om sjukvård och hur man kan få hjälp, primärt går det ut på att man ska kunna kontakta läkare via radio och/eller satellit-telefon.

Sjukvård omfattar allt från enkla små sår (som kan infekteras …) till benbrott, brännskador och blindtarmsinflammation eller ännu värre. Allt kan inte åtgärdas själv, så klart, men mycket kan göras om man har kunskap och rätt saker med sig.

OSK-medlemmarna Pär och Nina Olofsson är läkare och har hållit i utbildningar inom OSK, samt tagit fram ett skeppsapotek med anvisningar. Mycket är sådant man hoppas att aldrig behöva använda men OM den dagen kommer så blir man nog glad att man har med sig rätt mediciner – inte minst smärtstillande. Nedan en bild på vårt nyinförskaffade skeppsapotek:apotek

Ännu ett moment i våra förberedelser är därmed avklarat.