Snart bär det av och idag har jag bytt motorns dieselfilter – inte bara själva filtret utan även hela hållaren, så numera har vi dubbla filter. Anledningen är enkel: När filtret sätts igen av div. smuts i bränslet (som tyvärr finns där) så går motorn sämre, ojämnt och kan även stanna om den inte får tillräckligt mycket bränsle. Eftersom man oftast vill ha motorn igång när man nu har startat den så är det naturligtvis inte så kul om detta inträffar. Enligt Murphy’s lag om alltings jävlighet* så sker det i ett kritiskt läge och man har då oftast inte tid, möjlighet osv. att gå och byta filtret. Båten gungar kraftigt, man är nära land, alla är stressade och man hittar självfallet inte reservfiltret.

För 10 år sedan fick vi motorstopp av denna anledning i ryska farvatten där vi skulle följa leden och lämna ryska vatten till kvällen. I fjol hostade motorn och stannade sedan några gånger när vi gick utanför Polen. Den gick dock igång igen vid varje försök så det var inte totalstopp …. ännu. Vi behövde verkligen motorn för att komma in i hamnen så det var litet nervöst vid den tilläggningen, sedan bytte jag filtret i hamn. dieselfilter

ALLTSÅ – byte till dubbelfilter där man kan byta från det ena till det andra filtret genom att öppna resp. stänga 2 (röda) kranar. Det går på några sekunder, dessutom har detta filter en finess som mäter flödet i filtret och därmed kan man byta filter innan det satt igen totalt. På bilden ovan ser ni detta som är en rund skala med en visare på, överst på filterenheten. Ju mer nålen rör sig moturs desto mera stopp i filtret är det!

Efter denna installation, där det gick åt ett antal trasor för att torka upp dieselspill, kvarstår dock frågan: Hur har man lyckats lansera ett kläd&parfym märke som heter Diesel? Jag har för min del dykt upp från diverse båtmotorer med diesel-parfym på mig såväl som i kläderna utan att ha fått någon speciellt beundrande blick från Päivi ….


* Jag har tidigare också påtalat O’Toole’s lag: ”Murphy was an optimist”