Det finns väl alltid en anledning till ett namn – även om anledningen kanske har försvunnit in i historiens dunkel.

Varför heter vår båt då TuSan? Vi kan ju börja med att kolla på ordboken:

Synonymer till tusan

(vard.) attan, fanken, fasingen, jäkeln, katten, kattsingen, götapetter, håken, sjutton, sablar; ge tusan i låta bli, strunta i
nauticat-logo Vår hund Buster har antagligen synpunkter på synonymerna med anspelning på katter men då ska vi komma ihåg att TuSan är en NautiCAT och att de har en katt i logotypen … men det är inte därför hon heter TuSan. Det finns dock en viss koppling till den milda svordomen … mer om detta senare i texten!
Sen kan man ju titta geografiskt och då börjar det likna något. Till exempel finns Tusan beach och Tusan cliffs i Malaysia. Det är vackra platser och vi kanske kommer dit någon gång? Även i Sydamerika finns Tusan, i detta fall Madam Tusan som verkar vara inbjudande …

Men även detta är inte anledningen.
OK, helt säkert: Mayonäsmärket har INTE påverkat oss! även om hon har mycket teknik inom sig …TuSanMayo

Sanningen …

Alla våra båtar har hetat något med ”San”, detta efter våra barn som heter Sanni (1988) och Sander (1989). Vår första båt hette därmed ”SanSan” (ett unikum, en f d sidofarkost i sovietiska flottan). Barnen hade ”BuSan” (Nordisk Folkbåt) tillsammans och Sander hade sin optimistjolle, ”MinSan”. Vår eka heter ”RoSanna” och gummijollen ”HoppSan”. Båtsläpet hette såklart SanDra och ni får själva räkna ut vad en eventuell blå segelbåt skulle heta …
TuSan är alltså vår andra stora båt (”Tu”), hon har två master (”Tu”) men det är också en variant av att ha två gånger ”San” igen … ”SanSan” var ju redan upptaget. När vi sedan funderade på att köpa henne lär vi ha sagt ”För TuSan, vi kör! ….”. När vi kollade med Sjöfartsverket (per telefon) i samband med hennes fartygsregistrering sa handläggaren något i stil med ”… det är ju en sorts svordom …. äääh, kör på, vi har värre”.3 båtar dimma fören bryggan[6777]
SanSan, TuSan och BuSan vid bryggan