En skön känsla att komma hem efter att ha mastad på TuSan. Fredrik, Benn’s mobila rigg-service, och gode vännen Christer Breitenau samt undertecknad slet som små rävar under hela tisdagen för att masta på TuSan vid Stora Hunduddens båtsällskap.

Att det tog hela dagen – från 08:00 till 22:00 ! – berodde på att vi också bytte den stående riggen (Se tidigare inlägg) och denna monterades idag. Den består bland annat av 2 nya rullsegel-anordningar (Fock, Genua)fock_genua eftersom de gamla var original och därmed hade 30 år på nacken. Tillverkaren har inte reservdelar längre och det gjorde valet enkelt då det ju enligt Murphy’s lag kommer att gå sönder om det kan gå sönder. Byt till nytt.

Kl. 22:10 var vi färdiga och möra men det återstod att städa upp efter sig, både på båten och runt den. Jag beslutade mig därför att sova kvar. Onsdag morgon ordnade jag det som behövdes – vilket tog 3 timmar – och kunde sedan tuffa hemåt. Helt intrimmad är inte riggen ännu, det sker kommande fredag 21/4.

Jag han också med att koppla in radarn och VHF-radioantennen, vilket medförde att även AIS systemet återigen är i drift. För den som inte vet vad AIS är för något : Det är ett system där båtar skickar ut diverse data om sig själva (namn, fart, kurs, storlek och mycket mer) som andra båtar kan ta emot och därmed ökar säkerheten. Det finns också webb-sidor som visar detta, t ex www.marinetraffic.com där jag har tagit denna bild över TuSan’s färd idag: MarineTrafficDe olika symbolerna och färgerna visar vilken sorts båt det är frågan om (lila är fritidsbåtar och TuSan har därmed en lila symbol). När vi kommer iväg på resan i sommar kan ni följa oss på MarineTraffic!

Så här ser det ut numera:TuSan riggad