Upptäcker till min fasa att senaste inlägget var i maj, strax efter Päivi’s födelsedag. Mycket vatten har runnit under kölen så jag ska försöka sammanfatta det som har hänt.

Maj fortsatte som den hade börjat, dvs. att vi seglade runt Ioniska havet och hade det hur bra som helst. I slutet av maj lyftes sedan TuSan på land på Cleopatra Marina i Preveza, som nog är Greklands största båtförvaring på land. De tar ca 1 000 båtar och det märks att de har erfarenhet och rutin. En annan fördel är att det ligger en flygplats bara ett par kilometer bort, som betjänas av ett antal relevanta flygbolag.

Efter att ha sommar-förpackat TuSan flyger vi till Paris, hälsar på mina föräldrar några dagar och fortsätter sedan hem till Stockholm.

Sommaren, i korthet, består av några seglingar med vår hemmabåt ’MySan’, min högra skuldra opereras och vi reser till USA i 3 veckor för att bl. a. åka ’Empire Builder’-tåget från Seattle till Chicago. Underbar resa, rekommenderas varmt!

I slutet av augusti återvänder vi till Grekland och TuSan via Paris och London (ABBA Voyage, måste upplevas!).

TuSan sjösätts den 3 september efter en veckas diverse fix. Det är varmt, ca 35 grader så man svettas ordentligt. Hemma i Sverige har tydligen hösten kommit på allvar så vi ska inte klaga.

Med på resan är nu också Buster, vår 11-årige Cairn Terrier. Han har nu seglat med oss i 11 länder, van skepps-hund får man nog säga.

Buster hittar gärna skugga.

Vi åker till Nidri, en vik på östra Lefkas. Våra 2 barn med makar och (våra) 3,5 barnbarn* kommer en vecka och bor på hotel – det är vårt försenade 60-års jubileum som firas med familjen och dagarna går snabbt med båt-turer, pool-dagar och många restaurang-besök. En av dem har en lekhörna och blir därmed snabbt vår favorit, vi återkommer ett flertal gånger. Även Päivis gudson med sambo kommer och hälsar på några dagar, han har en tjänst i Aten och stormtrivs i Grekland.

Vi ligger vid en brygga och när vi ska lägga till en dag går något sönder i gasreglaget – därmed åker vi in i bryggan med viss fart och har sönder en el/vattenstolpe förutom några märken på TuSan. Det visar sig att styrkabeln till backslaget (båtens växellåda, kan man säga) gått av och därmed får jag ett flertal timmars sysselsättning med att byta ut och laga detta. Som tur finns en välförsedd båt-butik nära till hands. Brygg-skadan får försäkringsbolaget ta hand om.

Ooops …

Efter en rolig och intensiv vecka med barn/barnbarn fortsätter vi runt de Ioniska öarna och besöker bl. a. Kalamos som har en mycket fin naturhamn på sydöstra sidan och återvänder till Ithaca, där vi besöker den fina lilla byn Vathy. Här finns statyer på Homeros och Odysseus vilket ju inte förvånar, då detta är Odysseus’s hemma-ö.

Några dagar senare plockar vi upp min gode vän Janne, som tillbringar en vecka med oss. Vi hinner titta på Nicopolis, grekiska fornlämningar som har några tusen år på nacken, innan vi åker runt i Ioniska havet med Janne. Bland annat återvänder vi till Kalamos och får se en säl! Det hade vi inte trott och en snabb Googling ger att det visst finns sälar i Medelhavet – det är Munksälar och de är ytterst säl-synta (ordvits på svenska), det finns bara ca. 500 individer i Medelhavet.

Janne har insett vitsen med förtöjnings-drink.

Därför extra roligt när vi nästa dag får se en säl igen, denna gång på Ithaca/Vathy dit vi återvände med Janne.

Efter en perfekt vecka åker Janne hem och vi fortsätter norrut. Vädret ska bli jobbigare och vi ligger några dagar i byn Gaios på ön Paxos. Det finns en stadskaj och här vill man ha 27 € per natt eftersom vi inte är greker – infödingar betalar bara 21 €. Nåja, det går väl an. Det ligger många båtar och uttrycket ’Chaos in Gaios’ lever upp till ryktet. Vi får se många båtar som drar upp grannens ankare när de själva ska kasta loss. Eftersom vi har strul med vår aktre ankarvinsch har vi stämt av med grann-båtarna när de ska kasta loss och på så sätt kommer vi iväg utan problem, med gott om plats för att dra upp ankaret för hand (via vinsch).

Målet just nu är att komma till Korfu. Vi avvaktar rätt väder och vindar och ligger nu i en lugn vik med gott om plats. Vädret har svalnat en bit och nu är det väl ca 25 grader i luften och 23 grader i vattnet.

Jodå, det har regnat också. Och åskat.

Det går ingen nöd på oss.

———————————————

* 3,5 barnbarn? Jo i början på nästa år blir det 4 barnbarn sammanlagt. Storken är inbokad.