Vi har bestämt oss för att gå i Passion (en sorts pension). Alltså att jobba mindre och njuta mera av livet, med fokus på familj och segling.

Ott’s uppdrag på Scania tar slut i slutet av mars och Päivi slutar på banken i slutet av december, men har deltid under sommaren och tjänstledigt 2½ månader i höst.

Vi har räknat fram och tillbaka och självfallet kommer passionen att påverka pensionen – men vi klarar oss och ser fram emot ett nytt liv med mindre jobb och mera fritid. Vi kommer nog att ta en del (konsult-) uppdrag framöver men det är inget som vi räknar med, det får bli som det blir.

Så i april tänker vi fixa med TuSan (som nu ligger på land i Sardinien) och segla några veckor för att lämna henne på Sicilien över sommaren. Sommaren blir med µSan i Stockholms skärgård, med ett förväntat uppehåll när vi ska få ett barnbarn till i juli.

September till November tänker vi segla med TuSan i Italien, tanken är att gå en slinga Sicilien – italienska västkusten – Elba- Korsika – Sardinien och åter till Sicilien, sedan vinter i Sverige. 2021 bjuder på nya möjligheter och där ligger funderingarna på Grekland.

Vi lär nog skippa adriatiska havet (alltså Italiens västkust / Kroatien / Monte Negro) – det har blivit på tok för dyrt! Vi var på BOOT mässan i Düsseldorf och besökte diverse montrar som marinor och regioner/länder hade där och blev överraskade över hur dyrt Kroatien och Monte Negro är. Dessutom har Kroatien infört inreseavgifter och restriktioner för hur man kan svajankra så de vill tydligen inte ha fler turister.

Monte Negro, som är ett låglöneland och kan behöva all turism de kan få, ståtar med hamnavgifter på uppemot 8 000 € för att ligga 4 månader i högsäsong. På Sicilien har vi fått erbjudande från 3 olika marinor med priser på 3-4 000€ för HELÅR.

Som de civilekonomer vi är undrar vi när Adam Smith’s osynliga hand kommer att reglera priset – alltså att utbud och efterfrågan ser till att priset hamnar rätt. Just nu känns det som om Kroatien och Monte Negro inte ligger rätt. Men de kanske har ett antal tokrika ryssar som tycker att det är OK, vad vet vi?