Efter ett snabb-besök i Sverige för att hälsa på nyfödda barnbarnet var vi då åter i La Coruña. På vägen hann vi med ett dygn i Madrid (sevärt) och att uppleva spanska natt-tåg. Tips: turistklass-sängar är inte mer än ca 180 cm långa. Jag är 190. Caramba!

Tåg kom fram i tid enligt spansk norm, alltså bara 2:15 försenat. Timmar:minuter, inte minuter:sekunder om nu någon undrar. Vi var tillbaka på TuSan vid lunch och segelmakaren kom som utlovat med seglet, alltså 12:30 när det var sagt 12:00. Spanien har charm.

Fixade diverse med båten, träffade svenska grann-båtarna Andante (Göteborg) och gamla vännerna från Elin Alida (Mats o Ingela) och sedan en god natts sömn i en lång säng. Nästa morgon tog vi det lugnt innan vi kastade loss för att ta oss till Laxe. Inga vindar medförde ytterligare inkörning av motorn, sedan la vi oss på svaj innanför vågbrytaren i Laxe. Ingen gästhamn här inte och det ville vi inte heller.

Jag tog mitt första dopp från båten i Spanien. Helt OK temperatur men helt klarts saltvatten, sötvattensduschen på akterdäck kom väl till pass. Vi hade räknat med vindkantring under natten (enligt Windy..com) och tog det säkra före det osäkra – väckning varannan timme för att kolla att vi inte draggar. Det gjorde vi inte.

Efter en del fix på förmiddagen kastade vi loss efter lunch. Vindprognoser tydde på vindar runt 4-7 m/s men det blev uppemot 12 m/s, dessutom ganska konstant över 10 m/s. Tur att hade revat genuan från början! Halva färden kunde vi segla men sedan blev det vinden rakt i nosen, alltså fler tillfällen att köra in motorn.

Målet var en vik i Ria de Camariñas och den är lugn och fin. Men vi fick ingen egen vik – en fransk båt låg redan här så vi får väl samsas.

Planen är nu att tuffa vidare förbi/till några fina öar som är naturskyddsområde. Man måste ha (gratis) specialtillstånd för att ankra där och det har vi fått. Sedan ska vi till Porto i Portugal senast på måndag, jag behöver göra en snabbvisit i Sverige och det blir enklast så. Päivi får några dagar att utforska Porto.