Dagen D är här och klockan 16:53 kastade vi loss från Saltsjöbadens båtklubb efter en välfylld dag med tusen och en detaljer. Vi – det är förutom Päivi och jag den gode vännen Christer Breitenau som följer med till Skottland, så honom lär ni se/läsa mera av framöver.IMG_2431.JPG

Päivi hade handlat mat och sedan tagit en extra tur för att köpa mjölk, vilket inte hade blivit av vid första trippen … själv fixade jag det sista i huset, vilket bl. a. resulterade i att jag nu har 8 par skor med på båten. Lätt missförstånd mellan Päivi och mig men hellre för många skor än barfota ….

Precis som planerat tog vi oss till Härsö, Nacka Förenade Båtklubbars klubbhamn, där vi förtöjde fem gånger. Bra att öva på detta, kombinationen av  torr/snärjd ankarlina och sagolikt dålig ankarbotten bjöd på denna upplevelse.

IMG_2435Efter förtöjningswhiskyn (vi måste öva inför SkOTTland) blev det praktiskt båtarbete på olika sätt. Christer fixade några saxpinnar som behövdes på plats och värmde bastun (mer om detta senare), själv byggde jag ett fäste för utombordsmotorn av fyra st. plast-skärbrädor från Clas Ohlson.

Päivi rumsterade i pentryt och tillverkade en god caprese-sallad innan vi gick till bastun. Christer’s värmning var utomordentlig, termometern visade 105 grader så att även finska Päivi bleknade litet … rättare sagt, blev litet rödare.

Glada och nöjda av bastubadet avslutades dagen med planering och goda ostar (tack Stellan & Helen). Morgondagen lär bjuda på en längre etapp, vi hoppas komma förbi Landsort – tyvärr för motor för vindarna verkar vara helt fel för oss.