8 februari och isen lägger sig igen. Hallå våren, kom igen nu! Jag fick sätta på ”vispen” (en elmotor med propeller som hänger under båten) för att sätta igång av-isningen igen. Varmare bottenvatten strömmar upp och håller på så sätt TuSan isfri. Varmt och varmt … det är +4 grader men alltså >0 vilket räcker. Men TuSan är ju en fin finsk flicka och därmed van vid vinterdopp i vak.

För att inte deppa ihop helt och hållet tillbringade jag några timmar idag med att leta efter och beställa sjökort inför resan. Nog för att vi har en fullständig uppsättning i navigatorn men reglerna är sådana att man ska ha papperssjökort också. De är dessutom bra att planera med och IFALL vi skulle få fel på alla navigatorer (vi har 2 Ipad, 2 Iphone och 2 Raymarine-bildskärmar med navigatorer ombord) så har vi alltså pappersvarianten också.

En välkänd butik vid Slussen säljer sjökort för det facila priset om 245 kr/st. Om man tittar på nätet finns de  i sitt hemland, Storbritannien, för 19 £/st vilket idag är ca 210 kr. Några skyltar med fri frakt men det är oftast bara inom UK …. en internetbutik för kort C19 (se nedan) ville ha 38 £ för frakten, per styck! Snacka om sjörövarpris för porto.

Amazon har inte bara egna produkter utan de är ju i princip en paraplyorganisation för en mängd (mindre) butiker. Där hittade jag de flesta sjökorten för ca 13 £  (145 kr) styck. Efter en stunds planerande (vilka kort har vi, vilka behöver vi) fick jag till sist ihop det hela *.

imrayc19Förutom Imray C19 sjökortet (Portugal och en snutt Spanien i norr och syd). Det fanns varken nytt eller gammalt på Amazon, och de andra butikerna hade antingen inte det på lager eller tar rövarpriser. Varför är detta kort så speciellt? Vi får köpa / beställa det vid Slussen för 245 kr ….

Jag beställde också några hamnböcker som beskriver de olika hamnarna i detalj. Helt nödvändigt när man ska ta sig in i en okänd hamn, vilket dessutom kan inträffa på natten (pga. tidvatten) eller i dålig sikt av andra skäl. Under våren kommer det att bli en hel del läsning för att hitta de trevliga ställena (och kanske sålla bort några mindre trevliga). Nedan en bild från en sådan bok, i detta fall hamnen Seixal i Portugal. Alla vet väl att den ligger strax söder om Lissabon och är därmed mycket populär bland fritidsbåtsfolket!

portugal2

* OK, för er som har för mycket tid eller vill planera en egen resa: Vi har skaffat följande kort (Imray-referenser)

C 7, 10, 18, 19,20,23,36,40,41,42,45,49,50,58,60,61,62,63,64,65,66
M 3, 11,12
E 2,3