När man ska ut och segla långt och länge är det nödvändigt att kunna kommunicera med omvärlden. Inte minst ur ett säkerhetsperspektiv – behöver man kalla på hjälp är nog alla funderingar av typen  ”vad kostar samtalet?” bortblåsta.

Alltså gäller det här att tänka till. Så som med allt annat på båtar behöver man tänka på ”Plan B” och kanske även på ”Plan C”. Vad gör man om mobiltelefonen plötsligt inte fungerar? Det kan den göra av flera olika skäl:

  • Avstånd till land för långt. Ingen kontakt.
  • Avstånd till botten = 0. Mobiltelefoner har inte dykcertifikat (även om de nyare modellerna tål vatten mer och mer).
  • Tappats / Stulits / krossats / laddats ur.

VHF

Att ha en VHF ombord borde vara obligatoriskt men tyvärr har jag konstaterat att det, i alla fall i Östersjön, förekommer färre och färre VHF samtal. Mobiltelefonen har vunnit men det ÄR svårt att ringa till båten föröver om man inte vet dess (mobil) nummer. En VHF kan man köpa för några tusenlappar och det ska bara finnas ombord, gärna både en fast installerad och en handburen enhet. En sådan kan då användas som interkom om några besättningsmedlemmar tagit jollen i land, t ex. Använd kanal 77, såklart.

TuSan har en fast VHF med slav-station i sittbrunn samt en handhållen VHF. Denna är dock tyvärr litet trasig i batterihållaren så det får bli en lagning eller nyköp på den fronten.

Kortvågsradio

Vi har precis köpt en kortvågsradio på Ebay för 5 000 kr. Till det kommer sedan en antenn-tuner (Ebay, 2 200 kr), en jordkopplingskabel (internet USA, 2 000 kr) och ett Pactor 4 modem (webbutik i England, 10 000 kr). Den stående riggen kompletteras med isolatorer för antenn (3 500 kr) så hela nöjet kostar strax över 20 000 kr. Vad har man då fått för detta? Förmågan att kunna prata med andra båtar / stationer på LÅNGT håll och kunna ladda ner väderdatafiler och (enklare) e-post. När vi korsar Nordsjön, Biscaya eller Atlanten har VHF och mobiltelefonen för länge sedan lagt av och då är kortvågsradion den enda lösningen … eller?

Satellittelefon

Iridium har en tjänst, Go, och man kan för ca 10 000 kr köpa en puck som gör att de(n) befintliga mobiltelefonen/erna via Blåtand plötsligt blir en satellittelefon. Samtalskostnaden är DYR men vad göra i nödläge? Vi kommer nog att skaffa denna lösning (”plan B”) när vi ska korsa Atlanten, under den första etappen till Kanarieöarna anser vi att vi alltid är tillräckligt nära land för att kunna ropa på hjälp med kortvågsradio / VHF / mobil.