I Grekland finns mycket historiskt att se. Självfallet njuter vi av klimatet, maten, de vänliga människorna men man måste ju också passa på att besöka historiska platser.

Sådana finns det hur mycket som helst av i Grekland. Olika kulturer har blomstrat vid olika tidsepoker och för den vanlige turisten blir det lätt överväldigande.

Speciellt fascinerande finner vi de monumentala byggnaderna – numera förvisso i ruiner men man ser vilka väldiga arbeten som utförts på en tid då det inte fanns annat än relativt enkla verktyg och muskelkraft (människor och djur, såklart).

Europas äldsta stenrelief, Lejonporten, ca 3500 år gammal. Mykene.

Att man dessutom byggt dessa fästningar och slott på bergshöjder gör ju inte bedriften mindre!

Vi förtöjde utanför byn Tolo, där det finns ruiner efter en bysantinsk fästning på toppen av en kulle. Underbar utsikt efter en ordentlig promenad uppför en stenig stig. Buster följde med och hans fyrtassdrift kom till användning!

Sedan fortsatte vi till Nafplion, som var det moderna Greklands första huvudstad på 1820-talet. Orten håller sig med tre fästningar, varav den största nås efter 999 trappsteg. Buster hängde med nästan hela vägen men sista biten tvärvägrar han, så vi fick bära honom. Denna fästning härstammar från den venetianska tiden, alltså 1770-talet.

Buster tycker att det räcker med trappor!

Vi stannade kvar i Nafplion flera dagar och hyrde en bil för att åka till Monemvesi, en före detta piratstad som byggs på en klippa som kallas för Greklands Gibraltar. Även här ett antal trappsteg att klättra upp (och ner) och Buster börjar ifrågasätta vad vi håller på med! Monemvesi har anor flera hundra år tillbaka och är pittoresk, väl värd besöket även om turistnäringen slagit sina klor i byn.

Monemvasia. Greklands Gibraltar.

Med bilen tog vi oss även till Epidauros, där det finns en välbevarad amfiteater och diverse ruiner efter tempel, badinrättningar, offerplatser och så vidare. Det mesta i ruiner men imponerande genom sin storslagenhet!

Amfiteatern i Epidauros. 12.000 sittplatser!

Allt detta byggande genom seklerna har ju kostat pengar – även om man använt slavar så måste ju de också ha mat, dessutom är ju mycket av arbetet högkvalificerat- alla dessa stenskulpturer gjordes inte av amatörer. När jag försöker läsa på det gamla Greklands ekonomi kommer det artiklar om handel med olika andra länder runt Medelhavet – samt diverse kommentarer om statsskick och militären. Alltså adel, militär och handelsmän men inget om ”den vanliga människan”. Betalades det skatter? Finansierade man byggena med plundring (alltså militären) eller hade man en så avancerad handels-ekonomi att det hela gick ihop? Många frågor och tyvärr upplyser de olika museerna inte så mycket om detta. Jag får läsa på på annat håll.

Vädret är nu variabelt och de olika väderprognoserna hänger inte riktigt med. Igår skulle det blåsa litet och regna litet, varpå det blåste och regnade mycket! Vi ligger i en trevlig by, Astro, som har en mycket bra stadskaj som vi förtöjt vid. Självfallet finns en ruin efter ett kastell från 1700-talet på en höjd….

Om 10 dagar vill vi vara vid varvet där TuSan ska lyftas för vintern så vi börjar så småningom dra oss ditåt. Hellre några dagar för tidigt i närområdet än fastna med dåligt väder för långt borta!

TuSan i Nafplion hamn – vy från fästningen 999 steg upp. Trött Buster.

Det går ingen nöd på oss.